Internationaal

Duitsland

Shoot! Fotografie existentiell

Laden, richten en schieten. Kermisvermaak van na de Eerste Wereldoorlog. In een schiettent een zelfportret maken door in de roos te schieten en zo het flitslicht te activeren. Deze attractie fascineerde kunstenaars en intellectuelen als Jean Cocteau, Federico Fellini, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir en Henri Cartier-Bresson. Op 5 februari opent in Berlijn een fototentoonstelling gewijd aan deze portretten. In het hart van de expositie is er een (foto-) schietbaan.

T/m 27 maart, Postkantoor, Oranienburger Str. Inl www.co-berlin.com

Klassiker in Bonn

Vanaf 28 januari is werk van Duitse klassiekers te zien in Kunsthalle Bielefeld. Bekende kunstenaars als Arp, Munch, Kirchner, Beckman en Warhol zijn vertegenwoordigd. De Kunsthalle is het enige museum in Europa dat is ontworpen door de Amerikaanse architect Philip Johnson in de Internationale Stijl. T/m 27 maart. Inl www.kunsthalle-bielefeld.de

Paul Bonatz

Het Duitse Architectuurmuseum (DAM) in Frankfurt am Main heropent met de tentoonstelling Paul Bonatz 1877-1956. Leben und Bauen zwischen Neckar und Bosporus. Bonatz ontwierp veel gebouwen in Duitsland, maar in 1943 vluchtte hij naar Turkije na een dispuut met Hitler over station München. Tot hij in 1954 terugging naar Duitsland, ontwierp Bonatz gebouwen in Ankara.

T/m 19 maart. Inl www.dam-online.de

Frankrijk

Lucas Cranach

In Musée du Lu-xembourg in Parijs opent 9 februari de tentoonstelling Cranach et son Temps. Het werk van de belangrijke Duitse renaissance kunstenaar Lucas Cranach (1472-1553) is voor het eerst in Frankrijk te zien. T/m 22 mei. Inl www.museeduluxembourg.fr

Andrée Putman

l’Hôtel de Ville in Parijs wijdt een retrospectief aan het icoon van het Franse interieurdesign Andrée Putman. Het oeuvre van deze nu 85 jaar oude diva en ambassadrice van de ‘Franse stijl’ wordt gepresenteerd samen met kopieën van haar meubilair, reconstructies van interieurs en haar legendarische piano.

Tot 26 februari. Inl www.paris.fr

België

Foto’s Congo

Samen met 67 Belgische, Congolese en internationale wetenschappers reisde fotograaf Kris Pannecoucke in voorjaar 2010 zes weken op de Congostroom voor de expeditie Boyekoli ebale Congo 2010. Pannecoucke bracht een groot deel van zijn jeugd door in Kinshasa. Het fotoreisverslag is te zien in het Africamuseum Tervuren.

T/m 13 maart. Inl www.africamuseum.be

Groot-Brittannië

Susan Hiller

Vanaf 1 februari is in Tate Britain een overzicht te zien van Susan Hiller, met onder meer haar ansichtkaarten uit de jaren zeventig, haar media-installaties en videoprojecties. Susan Hiller is geboren in de Verenigde Staten, maar werkt al dertig jaar in Groot-Brittannië.

T/m 15 mei. Inl www.tate.org.uk

Verenigde Staten

Verboden stad

Op 1 februari opent in het Metropolitan Museum of Art in New York de tentoonstelling The Emperor’s Private Paradise: Treasures from the Forbidden City. Hoogtepunten zijn negentig schilderijen, kunstobjecten, onderdelen van de architectuur en religieuze voorwerpen die zijn vervaardigd voor een groot privé onderkomen binnen de Verboden Stad in 1771. Hier woonde de extravagante keizer Qianlong, die regeerde tussen 1736-1795.

T/m 1 mei. Inl www.metmuseum.org