In deze cel moet ‘reus’ Angelo M. brommen

De zwaarlijvige gedetineerde Angelo M. (240 kilo, is 2.07 meter lang) wil zijn straf thuis uitzitten. Zijn cel zou voor hem te klein zijn. Gisteren diende in Den Haag een zaak daarover. Zijn advocaat Bas Martens vindt dat de celstraf voor hem “inhumaan” is. Kijk maar naar de tekening die de raadsman maakte van de cel.

Op de BBC-site is het bericht Dutch prisoner ‘too big for cell’ inmiddels het op één na meest gelezen bericht. M., die vast zit voor een economisch delict, kampt met veel problemen vanwege zijn omvang. Zo hangt de douchekop te laag (1.95 meter) en komt hij, vanwege de breedte van de douche (72 centimeter), vast te zitten als hij bukt. Hij kan zich daarnaast alleen scheef en naar links gedraaid op de wc wurmen, omdat de wasbak anders in de weg staat. Opstaan gaat amper. Martens: “Wc-bezoek is zo pijnlijk dat M. zijn behoefte soms dagenlang ophoudt.”

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het Ministerie van Justitie wil dat M. zijn straf gewoon in zijn huidige cel uitzit, en zegt dat er al aanpassingen aan zijn cel zijn gedaan.

De afmetingen van de cel voldoen overigens aan de voorschriften. Over twee weken de uitspraak.