Ierse Lagerhuis keurt beladen Finance Bill goed

De Dail, het Ierse Lagerhuis, heeft donderdag met 81 stemmen voor en 76 tegen ingestemd met de nieuwe financieringswet. Deze Finance Bill moet het begrotingstekort van Ierland drastisch terugbrengen. De wet is ontworpen om tegemoet te komen aan de eisen die de EU stelt aan het verstrekken van de lening die Ierland van een ondergang moet redden.

Inkomstenbelasting naar 41 procent
De Finance Bill is het laatste stuk wetgeving dat Ierland moet aannemen als onderdeel van de internationale kredietafspraken die in november zijn gemaakt. De wet komt er op neer dat belastingen worden verhoogd om het begrotingstekort te verminderen. De wet bevat de zwaarste bezuinigingsmaatregelen voor de Ierse bevolking: de inkomstenbelasting wordt verhoogd naar tenminste 41 procent.

De financieringswet wordt nu voorgelegd aan het Hogerhuis dat zich er vandaag en morgen over buigt. Als de wet ook door het Hogerhuis wordt aangenomen kan het parlement volgende week ontbonden worden en kunnen de Ierse kiezers eind februari naar de stembus.

Instorten
Premier Brian Cowen trok zich vorige week al terug als partijleider van de Fianna Fail partij. De Ierse regering staat op instorten sinds het accepteren van financiële hulp van de EU en het IMF in november. Zo’n 67 miljard euro moet het land behoeden van faillissement. Voor veel Ieren is het gevoel van soevereiniteit hiermee aangetast.