Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Hoofdredacteur krant Oeganda: vermoorde homoactivist riep dood over zichzelf af

Giles Muhame, hoofdredacteur van Rolling Stone, houdt een nummer van zijn krant omhoog in Kampala, begin november. Foto AFP / Marc Hofer

De Oegandese homoactivist David Kato die woensdag in zijn huis bij Kampala werd doodgeslagen, heeft zijn dood aan zichzelf te danken. Dat zegt Giles Muhane, hoofdredacteur van de Oegandese weekkrant Rolling Stone, in een interview met Mark Schenkel vandaag in nrc.next.

Rolling Stone trok in oktober wereldwijd de aandacht door de namen en foto’s van (veronderstelde) homoseksuelen in Oeganda te publiceren. In de krant werd opgeroepen om hen op te hangen omdat zij kinderen zouden “rekruteren”. Kato stond ook op de lijst. Een rechter in Kampala verbood de krant eerder deze maand om nog langer namen en foto’s van homo’s te publiceren. Het verbod was geëist door Kato en twee andere activisten.

Kato heeft zijn dood dus aan zichzelf te wijten, vindt Muhane. Hij reageert verrast op de aandacht die de dood van Kato teweeg brengt:

„Hahaha”, reageerde Muhane gisteravond vanuit Kampala, toen nrc.next hem telefonisch benaderde. „Ik ben verrast dat David Kato zo veel nieuws oplevert. Hij was een leidende sodomiet. Ik vind het vermakelijk om te zien dat mensen hem een ‘held van de mensenrechten’ noemen. Hij heeft zijn dood over zichzelf afgeroepen met zijn roekeloze gedrag. Wat we nu beleven is de downfall of the king of sodomy.”

In Afrika is homoseksualiteit taboe, maar in weinig landen is het klimaat voor homoseksuelen zo dreigend als in Oeganda. Begin vorig jaar trok Oeganda de aandacht door een wetsvoorstel om sommige vormen van homoseksueel contact te bestraffen met de dood. Na felle internationale kritiek werd het voorstel in de ijskast gezet.

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen Muhane, door het in oktober publiceren van de lijst met namen van homoseksuelen, van het creëren van een maatschappelijk klimaat waarin homoseksuelen vogelvrij worden. De 22-jarige hoofdredacteur wijst deze beschuldiging van de hand:

„Het Westen moet ons niet vertellen wat we moeten doen”, aldus Muhane. Hij hoopt dat de doodstraf alsnog wordt ingevoerd. Volgens Muhane is Kato vermoord door een man die hij tijdelijk in huis had gehaald om klussen op te knappen en om seks mee te hebben. De man verzette zich tegen Kato’s toenaderingen, waarna hij Kato doodde. „Vraag maar na bij de politie.”

De politie in Kampala herkent het verhaal niet, vertelt een woordvoerder aan Schenkel. De verdachte is bij hen bekend wegens diefstallen. De politie gaat uit van een gewelddadige beroving. Het staat daarom niet vast dat de publicaties van Rolling Stone (oplage: 2.000 in een land met meer dan 30 miljoen inwoners) een rol speelden bij de moord op David Kato. Maar stelt Schenkel in zijn artikel: “net zo min als het vaststaat dat Kato de verdachte tot seks probeerde te dwingen, zoals Muhane stelt.”