Homoactivist in Oeganda vermoord

Giles Muhane moet hartelijk lachen als hem wordt gevraagd naar de dood van David Kato, een Oegandese homoactivist die eergisteren werd doodgeslagen in zijn huis bij Kampala, de hoofdstad van Oeganda. De 22-jarige Muhane is hoofdredacteur van Rolling Stone, de weekkrant die in oktober wereldwijd de aandacht trok met de namen en foto’s van de „toptien” van (veronderstelde) homoseksuelen in Oeganda. „Hang ze op!!” stond erbij, want „homo’s rekruteren onze kinderen”. Een van de tien ‘tophomo’s’ was David Kato (43).

„Hahaha”, reageerde Muhane gisteravond vanuit Kampala, toen nrc.next hem telefonisch benaderde. „Ik ben verrast dat David Kato zo veel nieuws oplevert. Hij was een leidende sodomiet. Ik vind het vermakelijk om te zien dat mensen hem een ‘held van de mensenrechten’ noemen. Hij heeft zijn dood over zichzelf afgeroepen met zijn roekeloze gedrag. Wat we nu beleven is de downfall of the king of sodomy.”

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen Muhane van het creëren van een maatschappelijk klimaat waarin homoseksuelen vogelvrij worden. Homoseksualiteit is in heel Afrika taboe, maar in weinig landen vinden publiekelijke beschimpingen plaats zoals in Oeganda. Begin vorig jaar trok Oeganda al de aandacht door een wetsvoorstel om sommige vormen van homoseksueel contact te bestraffen met de dood. Het werd na felle internationale kritiek in de ijskast gezet.

„Het Westen moet ons niet vertellen wat we moeten doen”, aldus Muhane. Hij hoopt dat de doodstraf alsnog wordt ingevoerd.

Volgens Muhane is Kato vermoord door een man die hij tijdelijk in huis had gehaald om klussen op te knappen en om seks mee te hebben. De man verzette zich tegen Kato’s toenaderingen, waarna hij Kato doodde. „Vraag maar na bij de politie.”

Een woordvoerder van de politie in Kampala herkent het verhaal niet. „Voorlopig gaan we uit van een gewelddadige beroving. De verdachte is bekend bij ons wegens diefstallen.” Het staat dus niet vast dat de publicaties van Rolling Stone (oplage: 2.000 in een land met meer dan 30 miljoen inwoners) een rol speelden bij de moord op David Kato. Net zo min als het vaststaat dat Kato de verdachte tot seks probeerde te dwingen, zoals Muhane stelt.

Een rechter in Kampala verbood Rolling Stone eerder deze maand om nog langer namen en foto’s van homo’s te publiceren. Het verbod was geëist door Kato en twee andere activisten. Kato heeft zijn dood dus aan zichzelf te wijten, volgens Muhane. Maar hij gaat wel voor hem bidden. „Dat zijn ziel eeuwige rust vindt.”