Het nieuwe dienstwapen van de politie is van Zwitserse makelij

De Sig-Sauer PPNL
De Sig-Sauer PPNL

De Nederlandse politie krijgt een nieuw dienstwapen, de Sig-Sauer PPNL. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid, VVD) gisteren gezegd. Na een lang aanbestedingstraject is het Zwitserse bedrijf Swiss Arms de opdracht – ruim 40.000 wapens à iets minder dan 500 euro – gegund. Het wapen vervangt de Walther P5, het gangbare dienstpistool, en de Glock 17, waarvan de politie er circa 250 gebruikt. De zoektocht naar een nieuw pistool begon in 2005. Uit een artikel in SAM Wapenmagazine, dat in 2009 speculeerde over de aanbesteding, voldoet de P5 niet meer aan de eisen van de huidige tijd. Het wapen, sinds eind jaren 70 in gebruik, is niet geschikt om er lampen of lasers aan te bevestigen. Ook ligt het pistool niet prettig bij mensen met kleine of juist grote handen. Door stijging van het aantal vrouwen en lange, forse mannen bij de politie wordt dat probleem groter. De P5 is bovendien gemaakt voor rechtshandige schutters en de magazijncapaciteit van acht patronen is achterhaald. Daarnaast wordt de P5 niet meer geproduceerd, waardoor de prijs aanzienlijk toenam. (NRC)