Gorilla Ambam loopt als een mens

In een Britse dierentuin heeft de zilverruggorilla Ambam het lumineuze idee gekregen zich voortaan op twee achterpoten voort te bewegen. Met een stevige tred en opgeheven hoofd wandelt de aap langs zijn primitieve soortgenoten, terwijl hij ondertussen voedsel in zijn armen draagt.

Het is bekend dat gorilla’s stukjes op hun achterpoten kunnen lopen, maar Ambam (21 jaar, 485 pond) is bijzonder omdat hij het vierpotige leven voorgoed voor het tweepotige heeft verruild. Op YouTube is Ambam een hit met meer dan een miljoen kijkers. Ook het Amerikaanse televisiestation MSNBC is al langs geweest.

Ambams vader, zus en halfzus hadden er ook al een handje van om stukjes te wandelen. Dat Ambam het de hele tijd doet is volgens gorillahouder Phil Ridge een bewuste keuze geweest. Hij kan nu over de muur heenkijken, zodat hij als eerste bij het eten is dat verzorgers komen brengen. Bovendien kan de aap volgens Ridge nu meer voedsel meenemen omdat hij zijn handen vrijheeft.

In een safaripark in Tel Aviv stond zeven jaar geleden de vijfjarige Natasha op. De makaak ging aan de wandel nadat ze ernstige buikgriep had. De dierenarts Igal Horowitz dacht dat ze eraan dood zou gaan. Hij vermoedt dat Natasha hersenletsel heeft opgelopen aan haar ziekte en daarom op twee poten loopt.

    • Steven de Jong