'Gezondheid Mandela gaat snel achteruit'

Mandela zou behandeld zijn voor een klaplong.

Zuid-Afrika maakt zich grote zorgen over de gezondheid van Nelson Mandela. De 92-jarige oud-president is woensdagmiddag in een ziekenhuis in Johannesburg opgenomen en gisteren bezocht door een stoet kopstukken uit de Zuid-Afrikaanse politiek en de voormalige anti-apartheidsbeweging.

De stichting die de belangen van Mandela behartigt heeft in een enkele verklaring op woensdag gemeld dat hij voor „routinecontroles” is opgenomen en „niet in gevaar” is. Maar persbureau Reuters bracht gisteravond het nieuws dat de oud-president behandeld zou zijn voor een klaplong.

De stichting noch het regerende ANC was gisteren bereid meer informatie te verstrekken, waardoor speculaties toenamen. Het ANC riep op tot kalmte en vanuit het Zwitserse Davos liet president Zuma weten dat Mandela „op zijn gemak is en goed verzorgd wordt door een goed team van medisch specialisten”. Zuma is bij het Wereld Economisch Forum en is volgens zijn woordvoerder niet van plan eerder terug te vliegen.

Na vals alarm op Twitter, bijna twee weken geleden, dat Mandela zou zijn overleden, is het aantal berichten over zijn kwakkelende gezondheid toegenomen. Volgens bronnen rond de familie is Mandela de laatste maanden snel achteruitgegaan. Zijn kortetermijngeheugen laat hem in de steek en tijdens een verblijf in Kaapstad zou hij eerder deze maand een zorgelijk klinkende hoest hebben ontwikkeld. Voormalig aartsbisschop Desmond Tutu, die Mandela vorige week nog bezocht, noemde zijn gezondheid „broos”.

Journalisten posten inmiddels dag en nacht bij het ziekenhuis en bij de woning van Mandela om meer te weten te komen.