Geen homohuwelijk in Frankrijk

Het verbod op het homohuwelijk is niet in strijd met de Franse grondwet, zo heeft het Grondwettelijk Hof in Parijs vanochtend bekendgemaakt. Homo-organisaties reageren teleurgesteld en verwijten de rechters een gebrek aan moed.

De vraag over de grondwettelijkheid van het verbod op een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht was voorgelegd door een lesbisch koppel uit de Marne.

Zij menen dat een huwelijk de enige mogelijkheid is om een betere rechtsbescherming af te dwingen voor hun vier kinderen, bijvoorbeeld bij het overlijden van een van de ouders. Volgens het koppel, dat al veertien jaar samenwoonde, is de bepaling in het Franse burgerlijke wetboek dat het huwelijk een verbond is tussen man en vrouw in strijd met het gelijkheidsprincipe.

Volgens de rechters is dat niet het geval. Ze voegen er in hun arrest wel aan toe dat het de wetgever vrij staat om de code civil te wijzigen en zo het homohuwelijk mogelijk te maken, maar dat het Hof niet in de plaats kan treden van de wetgever.

Corinne Cestino, een van de twee vrouwen, reageerde erg ontgoocheld op het arrest. „De rechters menen dat homokoppels niet dezelfde rechten hebben als andere koppels, en dat hun kinderen minderwaardig zijn aan die van heterokoppels. Daar zullen we ons blijven tegen verzetten.”

Cestino voelt zich wel gesteund door een nieuwe peiling waaruit blijkt dat 58 procent van de Fransen helemaal geen bezwaar heeft tegen een homohuwelijk. „We hebben ook veel steunbetuigingen gekregen, de Franse maatschappij is duidelijk klaar voor het homohuwelijk. De conservatieve politici en de rechterlijke macht lopen achter op deze ontwikkeling.”’

De advocaat van de twee vrouwen, Emmanuel Ludot, zei tegen het persbureau AFP te hopen dat het homohuwelijk een thema wordt in de campagne voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Sinds 1999 kent Frankrijk wel de mogelijkheid voor twee personen van hetzelfde geslacht om een soort samenlevingscontract te sluiten, een zogeheten Civiel solidariteitspact.

In 2001 was Nederland het eerste land waar een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht mogelijk werd gemaakt. Ook in België, Spanje, Noorwegen, Zweden, Portugal en IJsland is het verbod op het homohuwelijk opgeheven.