Ford boekt hoogste winst in tien jaar

Autofabrikant Ford heeft in 2010 een nettowinst van 6,6 miljard dollar (4,8 miljoen euro) geboekt, de hoogste winst in tien jaar. De Amerikaanse autofabrikant krabbelt op na jaren van afnemende vraag naar zijn auto’s door de economische crisis en concurrentie van met name Toyota. Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat het bedrijf winst boekt, iets dat daarvoor zes jaar niet voorgekomen was.

Ford zag de winst in het vierde kwartaal wel kelderen met 79 procent als gevolg van een eenmalige last, maar desalniettemin was afgelopen jaar een van de meest winstgevende uit het 107-jarige bestaan van het bedrijf, schrijft financieel persbureau Dow Jones.

De verkoop in Amerika is met twintig procent toegenomen, twee keer zo snel als het branchegemiddelde, en daarmee was Ford het best verkochte automerk in de VS. Het liet Chevrolet (GM) en Toyota achter zich. De aandelenkoers van Ford steeg in 2010 met 65 procent.

Ford profiteerde afgelopen jaar van toegenomen verkopen in de Verenigde Staten, wat gedeeltelijk te verklaren is door het gestegen vertrouwen in het bedrijf nadat het in 2009 de recessie overleefde zonder overheidssteun.

In 2008 jaar leed Ford nog een recordverlies van 14,7 miljard dollar (10,6 miljard euro). Eind 2006 ging het zo slecht met Ford dat de nieuwe directeur, Allan Mulally, alle bezittingen van Ford, waaronder het vastgoed en zelfs het blauwe logo, verpandde voor een lening van 23 miljard dollar (16,5 miljard euro) om een grootscheepse herstructurering te kunnen betalen.