Film

Les Amours Imaginaires

In een film over de wispelturigheid van de liefde toont het opmerkelijke jonge talent Xavier Dolan (Montreal, 1989) zijn onmiskenbare gevoel voor expressieve filmische middelen. Zijn stijlkeuzen zijn gedurfd, maar werken ook emotioneel heel sterk. Twee postadolescenten, waaronder Dolan, aanbidden de schone jongeling Nicolas. Maar zien we hem ook echt, of leven ze in een droomwereld? De liefde dreigt een wig in hun vriendschap te drijven.

In 15 bioscopen

The African Queen

Hollywoodklassieker kreeg een grondige restauratie en ziet er beter uit dan ooit. Humprey Bogart als schipper Charlie en Katharine Hepburn als missionaris Rose die samen op een bootje in Afrika oorlog voeren tegen Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Regisseur John Huston was tussen de opnamen door in Congo druk met jagen, maar leverde toch fraai werk af.

In 3 bioscopen.

Morning Glory

Net als in het recente State of Play, waarin McAdams een hippe blogger speelt, gaat de film over de botsing tussen amusement en nieuws. Morning Glory geeft een aardig idee van de uitkomst: humor met een ernstige ondertoon volgt op de fusie van jong talent met de twee oude rotten Harrison Ford en Diane Keaton. Die symbiose levert ook een bovengemiddelde Hollywoodfilm op.

In 49 bioscopen

Tournée

De Franse acteur Mathieu Amalric imponeert als regisseur van Tournée, een bitterzoete roadmovie over Amerikaanse stripteaseuses en Franse manager die langs Franse provincieplaatsen trekken. Door zijn wervelende, hectische stijl een heftige ervaring van eenzaamheid.

In 7 bioscopen

Les petits mouchoirs

De beste bezochte film van eigen bodem in Frankrijk vorig jaar. Als Ludo wordt geschept door een vrachtwagen en in het ziekenhuis terechtkomt, gaat zijn vriendengroep toch op vakantie en is erg druk met zichzelf. Sterrencast, met onder meer Marion Cotillard, krijgt van regisseur Guillaume Canet volop kans om te schitteren.

In 11 bioscopen

Vénus Noire

Vénus Noire van Abdellatif Kechiche dwingt de kijker resoluut in de rol van naargeestig voyeur. De film vertelt het verhaal van de ‘Hottentot Venus’ Saartjie Baartman die begin 19de eeuw als kermisattractie naar Europa was gehaald om haar uitzonderlijke anatomie, met name haar enorme billen. Ze gleed af naar de prostitutie en overleed in 1815. Een verpletterend beeld van koloniale verhoudingen en van de gekoloniseerde mens.

In 9 bioscopen

Norwegian Wood

Verfilming van Haruki Murakami’s doorbraakroman Norwegian Wood (1987) over grote thema’s: liefde, lust, seks, dood en depressie in het Tokio van de jaren zestig. Student Toru Watanabe wordt verscheurd tussen zijn liefde voor de labiele Naoko en de sprankelende Midori. Zelfmoord vormt de rode draad.

In 19 bioscopen

Parfum d’IFFR

Tijdens het International Film Festival Rotterdam starten er fietstochten vanaf het Schouwburgplein: ‘Parfum d’IFFR’. De tocht gaat langs de belangrijkste Rotterdamse ‘filmplekken’ en er zijn ontmoetingen met regisseurs, acteurs, producenten, filmcomponisten, technici en stuntmannen uit de Rotterdamse filmwereld.

Van 31 jan t/m 4 febr om 11u, 13u en 15u. Start: Schouwburgplein. Inl www.parfumdeboemboem.nl