Federer verslagen, Djokovic naar finale

Roger Federers kans op een 23-ste grandslamfinale is voorbij.

Novak Djokovic heeft zich gisteren geplaatst voor de finale van de Australian Open in Melbourne. De Servische tennisser won in drie sets van de Zwitserse titelhouder Roger Federer: 7-6, 7-5 en 6-4.

Djokovic, winnaar in 2008, speelt zondag in de finale tegen de winnaar van andere halvefinalepartij tussen de Schot Andy Murray en de Spanjaard David Ferrer. „Ik ga die wedstrijd vanaf mijn bed met een zak popcorn bekijken”, zei Djokovic.

Djokovic zei zich gesteund te voelen door de luidruchtige Servische fans. Zij deden na afloop vreugdedansen in een fontein voor het stadion. En ze zorgden voor een voetbalsfeer die tennissers niet gewend zijn. Hij won vorige maand met Servië de Davis Cup in Belgrado tot uitzinnige vreugde van het thuispubliek.

Djokovic maakte vanaf de eerste slagenwisseling een fellere en fittere indruk dan Federer, die veel onnodige fouten maakte, vooral met zijn backhand. Djokovic won de eerste set na een tiebreak. De tweede set verliep wisselvallig met breaks over en weer. Federer verspeelde een 5-2 voorsprong in games en verloor de set met 7-5. In de derde set werd Federer vroeg gebroken en kon Djokovic de partij uitspelen, ondanks het gemis van twee matchpoints. Bij het derde wedstrijdpunt was het raak: 6-4.

Djokovic staat voor de vierde keer in een grandslamfinale. (NRC)