Egyptische politie slaags met tienduizenden demonstranten

In de straten van Kairo zijn vandaag duizenden Egyptische demonstranten slaags geraakt slaags met de politie tijdens demonstraties tegen president Hosni Mubarak. Zij verzamelen zich ook rond het paleis van Mubarak in Kairo. De politie vuurt rubberen kogels, traangas en gebruiken waterkanonnen af op de verzamelde menigte in de stad om hen uiteen te drijven. Volgens de laatste berichten zijn er drie doden gevallen en een onbekend aantal gewonden.

De Egyptische autoriteiten melden dat er in minstens elf van de 28 provincies in het land geprotesteerd wordt. Vannacht blokkeerde de Egyptische regering het hele internet in het land.

In tegenstelling tot eerdere berichten was de Egyptische oppositieleider, voormalig directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergie Agentschap en Nobelprijswinnaar Mohamed El Baradei niet opgepakt, maar was hem verboden het gebied te verlaten. Volgens AP hebben de Egyptische autoriteiten El Baradei onder huisarrest geplaatst.

De politie gebruikte waterkanonnen om El Baradei en zijn achterban uit elkaar te drijven, zij sloten zich na het vrijdaggebed aan bij de demonstraties. Politieagenten sloegen de demonstranten, die om El Baradei heen liepen om hem te beschermen, met stokken. De demonstranten schreeuwen “weg, weg met Mubarak”, gooien stenen en aarde naar de politie. Ook lopen zij over posters van de autoritaire president.

Al Jazeera streamt live-beelden vanuit Kairo.

Nrc.nl houdt een liveverslag bij.