Duitsland verlengt Afghanistan-missie met een jaar

Duitsland verlengt de militaire missie in Afghanistan met een jaar. Een ruime meerderheid in het Duitse parlement heeft vrijdag zoals verwacht goedkeuring verleend aan het plan van de Duitse regering.

Duitsland blijft zeker tot en met januari 2012 actief in het noorden van Afghanistan, waar onder andere de provincie Kunduz ligt. Duitsland heeft - met bijna vijfduizend militairen - na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de grootste troepenmacht in Afghanistan gestationeerd.

In tegenstelling tot in Nederland heeft de Duitse regering voor de inzet van troepen in het buitenland de goedkeuring van het parlement nodig. De regering hoopt de inzet van troepen vanaf de herfst van dit jaar geleidelijk terug te schroeven. De Afghanistan-missie heeft veel aan steun verloren onder de Duitse bevolking.

‘Kunduz is afgegleden naar anarchie en geweld’
Gisteren publiceerde NRC Handelsblad op basis van cables van de Amerikaanse ambassade in Kabul en Berlijn dat de provincie Kunduz sinds 2007 alleen maar onveiliger is geworden. NRC-redacteur Steven Derix concludeerde dat een van de rustigste regio’s van Afghanistan de afgelopen jaren is afgegleden naar anarchie en geweld.

Volgens de Nederlandse regering, zo bleek uit de kabinetsbrief gisteren over de missie in Kunduz, is de situatie in de provincie Kunduz de afgelopen maanden “merkbaar verbeterd”.