De kleuren van Manhattan

Truus Matti en Wouter van Reek maakten allebei een kinderboek over Piet Mondriaan. Beide verhalen spelen zich af in New York, waar de Nederlandse kunstenaar de laatste jaren van zijn leven woonde.

De rechte straten van New York zijn snel en druk. Dat is nu zo en dat was ook al zo in 1943. Naar deze Amerikaanse stad verhuisde Piet Mondriaan (1872-1944) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was toen al oud, maar hij vond New York en de – toen heel hippe – Amerikaanse muziek boogiewoogie geweldig. „Als je goed luistert kan je de drukte horen, alles verandert de hele tijd. Het ene ritme en dan weer een ander er dwars doorheen, en toch past het bij elkaar. Dat is het ritme van New York.” Dat zegt ‘Piet Mondriaan’ in het boek Mister Orange van Truus Matti.

Truus Matti heeft een verhaal vol vaart en kleur geschreven over de New Yorkse loopjongen Linus. Deze komt in contact met Mondriaan als hij daar, bij ‘mister Orange’, een kist sinaasappels aflevert. Door rond te kijken in Manhattan kreeg Mondriaan nieuwe ideeën voor nieuwe schilderijen. Schilderijen met strakke lijnen in de kleuren van de toekomst, zoals Mondriaan het noemde: rood, geel en blauw. Dat zijn de kleuren waaruit alle andere kleuren zijn gemaakt. Linus houdt ook van de straten van New York die hij vooral rennend verkent. Ondertussen droomt hij van zijn broer die in de oorlog in Europa vecht en houdt hij verzonnen gesprekken met Superman – die ook al een pakje draagt in de kleuren van de toekomst.

Matti heeft haar boek in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag geschreven. Dat geldt ook voor het prentenboek Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan van Wouter van Reek. Kijkvogel, dat is Mondriaan die ‘op zoek is naar de nieuwe toekomst’.

Beide boeken spelen zich af in Manhattan. Maar Van Reek verwerkt heel knap ook ouder werk van Mondriaan in zijn tekeningen. Zo slapen Keepvogel en zijn hondje Tungsten onder een herkenbare boom, verwijzend naar De rode boom (1908). Want Mondriaan ging natuurlijk niet in één keer de schilderijen maken waardoor hij bekend is: witte vlakken met lijnen en blokken in de kleuren van de toekomst. Van Reek laat de metroplattegrond van New York zien, als Keepvogel met de metro verdwaalt. De overeenkomst met Mondriaans werk zie je meteen.

Wouter van Reek: Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan, Uitgeverij Leopold €13,95Truus Matti: Mister Orange, Uitgeverij Leopold €12,95

    • Marieke van Twillert