Contador accepteert jaar schorsing niet

Spanish cyclist Alberto Contador (L) speaks next to owner of Saxo Bank team Dutch Bjarne Riis during a press conference in Puigpunyent on the Spanish Balearic island of Majorca, on January 28, 2011. Tour de France champion Alberto Contador, on the edge of tears, denied today taking performance enhancing drugs and vowed to appeal a one-year ban. The Spanish cycling federation (RFEC) informed on January 26, 2011 Contador of its recommendation of a one-year suspension for his positive drugs test from the 2010 Tour de France. AFP PHOTO/Jaime REINA
Spanish cyclist Alberto Contador (L) speaks next to owner of Saxo Bank team Dutch Bjarne Riis during a press conference in Puigpunyent on the Spanish Balearic island of Majorca, on January 28, 2011. Tour de France champion Alberto Contador, on the edge of tears, denied today taking performance enhancing drugs and vowed to appeal a one-year ban. The Spanish cycling federation (RFEC) informed on January 26, 2011 Contador of its recommendation of a one-year suspension for his positive drugs test from the 2010 Tour de France. AFP PHOTO/Jaime REINA

Alberto Contador gaat niet akkoord met de schorsing van een jaar die de Spaanse wielerbond hem op wil leggen voor het gebruik van het verboden middel clenbuterol. Dat zei hij vanmiddag op een persconferentie. Hij riskeert daarmee een schorsing van twee jaar, zo meldt El País.

De normale strafmaat voor dopegebruik is twee jaar, maar de Spaanse wielerbond - die de strafmaat bepaalt - koos een mildere straf. Bij Contador werd een minieme hoeveelheid gevonden van het anabole middel clenbuterol, dat door sporters wordt gebruikt om vet te verliezen en spieren te versterken. Vijftig picogram (0,00000000005 gram per milliliter), 400 keer minder dan de hoeveelheid die een dopinglaboratorium moet kunnen detecteren. Veroorzaakt door het eten van besmet vlees, beweert het kamp-Contador.

Volgens Maarten Scholten, wielerverslaggever van NRC, heeft Contador tot 9 februari om in beroep te gaan.

“Dan volgt een definitieve uitspraak. Als Contador de straf te hoog vindt, of UCI en WADA te laag, krijgt de zaak daarna een vervolg bij het internationaal sporttribunaal CAS. Een beslissing is in dat geval niet te verwachten voor de start van de Tour de France, op 2 juli.”

Teambaas van de Contadors wielerploeg SaxoBank Bjarne Riis ondersteunt de wielrenner in zijn verklaring. Contador was ten tijde van de overtreding nog in dienst van het Kazachse team Astana. De Spanjaard heeft eerder gezegd zijn wielercarrière te beëindigen als hij gestraft wordt. Vandaag zei hij niet de intentie te hebben te stoppen met fietsen.

De 28-jarige wielrenner won de Ronde van Frankrijk in 2007, 2009 en 2010. In 2008 mocht zijn ploeg Astana niet meedoen. Wel won hij dat jaar de Giro en de Vuelta. Hij stapte na vorig seizoen over naar SaxoBank.