Calimero draagt amateurpoëzie voor

Er zijn van die dingen waar geen zinnig mens tegen kan zijn: de lente, Nescio en Gedichtendag. Tenminste, dat dacht ik tot eergisteren, toen de opiniepagina van deze krant een zinderende filippica afdrukte: ‘Gedichtendag is verworden tot een farce’ – Nescio en de lente mochten nog even blijven.

De argumenten van het stuk, geschreven door Chrétien Breukers, deden op het eerste gezicht vergezocht aan. De wedstrijd om de Turingprijs zou allerlei goedwillende amateurs valse hoop op de Parnassus geven. ‘Nog even en heel Nederland schrijft gedichten, daartoe opgehitst door de organisatie van de Gedichtendag’, schrijft Breukers. Tja, nu je het zegt...

En het aandachtsgolfje dat Gedichtendag genereert trekt weer weg ‘als een met schimmelzalf behandelde schimmel’. Dan zitten de dichters weer gewoon in een hoekje op elkaar te vitten, aldus Breukers. Minstens vijf jaar stoppen met die onzin, ook al omdat de ‘officiële poëzie’ beperkt blijft tot een paar eenkennige clubjes. De vernieuwing vindt plaats op websites en onder het stuk er toevallig een vermeld: De contrabas.

Ha, De Contrabas! Daar komt de aap uit de mouw. Breukers wil alleen aandacht voor zijn eigen site, die al jaren de strijd aanbindt met de vermeende almacht van het poëzie-establishment, als de Calimero van dichterlijk Nederland.

Een kans voor open doel voor een venijnig stukje, ware het niet dat De Contrabas zo’n leuke site is: informatief, actueel en tegendraads. Met de onnavolgbare bozigheden van Breukers, zijn uitvallen naar een ‘concurrerende’ (en inderdaad aanmerkelijk suffere) site De Reactor. Want alleen De Contrabas merkt het op als geenstijl over literatuur schrijft of als het Reformatorisch Dagblad de al te seculiere opzet van de Jan Luijkenvorsing laakt. Hoogtepunt is deze week Calimero, in zekere zin de schutspatroon van De Contrabas, die in een prachtige animatie inzendingen voor de Turingprijs voordraagt.

Nu Gedichtendag erop zit, is de weg vrij voor Contrabasmaand: in februari kijkt iedereen minstens eenmaal per dag op decontrabas.com.