Boeken nieuws

Iedere dag op de NRC Boeken-site www.nrcboeken.nl: nieuws uit de wereld van de literatuur en de non-fictie – in samenwerking met www.depapierenman.nl. Plus: geselecteerde recensies, audio-interviews en videobesprekingen.

Critici negeren keuze van Amerikaanse schrijvers

De winnaar van de National Book Award in november was Jaimy Gordon met Lord of Misrule. Bij deze prijs beoordelen schrijvers het werk van hun collega’s. Freedom van Jonathan Franzen stond niet op de shortlist.

Amerikaanse critici verbaasden zich hierover. Nu hebben ze hun gram gehaald door Freedom te nomineren voor hun prijs, de National Book Critics Circle Award (NBCC). Geen enkel boek van de shortlist van de auteursjury staat op die van de critici. Andere genomineerden van de NBCC zijn onder anderen Jennifer Egan voor haar roman A Visit From the Goon Squad, en Patti Smiths boek over Robert Mapplethorpe Just Kids. Ook vertalingen komen in aanmerking, en zo is Hans Keilson met In de ban van de tegenstander ook genomineerd, net als David Grossman met To the End of the Land. De winnaars (er zijn diverse categorieën) worden 10 maart bekendgemaakt. Het gaat om de eer: een geldprijs is er niet aan verbonden. (TJ)

Ook steeds meer e-books in Nederlandse bibliotheken

De openbare bibliotheken in Nederland worden een geliefde plekken om e-books te downloaden. In 2010 steeg het aantal gedownloade e-books in bibliotheken van 5.620 in 2009 tot 45.502 in 2010. Dit is ongeveer eentiende van het geschatte aantal verkochte e-books in het Nederlands taalgebied in 2010. De stijging doet zich voor ondanks de terughoudendheid van uitgevers om titels ter beschikking te stellen, aldus Henk Das, directeur bij NBD/Biblion, aanbieder van de ePortal aan bibliotheken. Wellicht verdwijnt de huiver in de nabije toekomst. ‘NBD/Biblion werkt aan een systeem waarbij ook de rechthebbenden profiteren van deze uitleningen’, zegt Das. ‘We hopen dat er snel meer content komt voor de ePortal aangezien het momenteel de enige oplossing is voor bibliotheken om legaal e-books uit te lenen.’ (BH)

Ian McEwan verantwoordt zich voor aanname prijs

‘Corrupt en cynisch’, werd de ‘Jerusalem Prize for Literature’ genoemd door pro-Palestijnse schrijvers. In een ingezonden brief aan The Guardian hadden twintig Engelse schrijvers (onder wie John Berger, Naomi Foyle en Judith Kazantzis) aan Ian McEwan – aan wie de prijs was toegekend – gevraagd die niet in ontvangst te nemen, maar aan dat verzoek gaf hij geen gehoor. Wel voelde hij zich geroepen die keuze in dezelfde krant te verantwoorden. „We zijn het niet eens over wat het goede is om te doen. Ik wil er zelf achterkomen, via dialoog, betrokkenheid, zoekend naar manieren waarop literatuur politieke verschillen kan overbruggen.” Ook benadrukt McEwan dat hij een literaire en géén politieke prijs heeft gehad. Hij verklaarde zich een tegenstander van zowel de Israëlische kolonisten als de terroristen van Hamas. De prijs werd eerder toegekend aan onder anderen Bertrand Russell, Milan Kundera, Susan Sontag, Arthur Miller en Simone de Beauvoir. (TJ)

OP DE SITE

Achtergrond bij en recensie van O: A Presidential Novel door Menno de Galan, Atte Jongstra over De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de TS Eliot Prize voor Derek Walcott.

M.m.v. Bernard Hulsman, Toef Jaeger en Marianne Vermeijden

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.nl

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Op vrijdag 28 januari verscheen in deze bijlage een recensie over het fotoboek Genderkinderen - geboren in het verkeerde lichaam van tekstschrijfster Ellen de Visser en fotografe Sarah Wong. In de recensie zijn twee foto''s verkeerd geïnterpreteerd, waardoor de indruk werd gewekt dat de bij het artikel afgebeelde persoon van een vrouw een man werd, terwijl juist het omgekeerde het geval is. De redactie biedt haar excuses aan voor de gemaakte fout.