Belgische PS voor regering nationale eenheid

De Franstalige socialisten in België (PS) willen dat het land een regering van nationale eenheid krijgt. Dat zei PS-voorzitter Elio Di Rupo gisteren op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in Brussel, net nadat koning Albert was begonnen aan nieuwe consultatierondes omdat de regeringsformatie was vastgelopen.

Het idee werd meteen afgewezen door de Vlaams-nationalistische N-VA en de christen-democraten (CD&V). De N-VA wil niet meedoen aan een regering als er niet eerst een staatshervorming komt, met meer eigen bevoegdheden voor de deelstaten, en CD&V wil niet in een regering als de N-VA, een belangrijke concurrent, daar niet óók in zit.

In de wandelgangen van het Belgische parlement, waar voor het eerst sinds de verkiezingen van vorig jaar juni weer een vragenuurtje was, werd gistermiddag duidelijk dat de N-VA nu inzet op onderhandelingen waar ook de liberale partijen bij betrokken zijn. Die praatten tot nu toe niet mee over een andere inrichting van de Belgische staat en een nieuwe regering. De N-VA wil het liefst dat de Vlaamse sociaal-democraten (sp.a) en Groen! daar dan niet aan meedoen, om een rechtser sociaal-economisch beleid te kunnen afspreken. De Franstalige socialisten voelen daar weinig voor.

Het voorstel van Di Rupo over een regering van nationale eenheid werd door politici van andere partijen uitgelegd als een reactie op de kritiek die de Franstalige socialist kreeg: hij zou de afgelopen tijd zelf met geen enkel voorstel zijn gekomen en wel alle Vlaamse voorstellen hebben afgewezen. Zijn idee komt op een gevoelig moment: net nu de Belgische koning partijvoorzitters ontvangt om te zien hoe een uitweg gevonden kan worden uit de impasse.