Beeldende kunst

Nieuw

Laszlo Moholy-Nagy

Zijn hele leven speelde László Moholy-Nagy (1895-1946) met licht in zijn kunstwerken, of het nu ging om schilderijen, sculpturen, collages, foto’s, films, grafiek, boekomslagen of theaterdecors. Moholy-Nagy was de spin in het web van het Europese modernisme. Naast schilderijen worden zijn belangrijkste films en meer dan honderd foto’s getoond op de expositie The Art of Light in het Gemeentemuseum Den Haag. T/m 1 mei, Stadhouderslaan 41. Inl www.gemeentemuseum.nl

De Denker

In 2007 werd bijna de hele beeldentuin van Singer Laren leeggeroofd. De Denker van Rodin, topstuk van de collectie, werd teruggevonden en restauratoren begonnen met het herstel. Het resultaat is in Singer Laren te zien op een expositie over de geschiedenis van het beroemde beeld en zijn maker. Ook de beeldengroep De Poort van de Hel, waarvoor Rodin De Denker ontwierp komt uitgebreid aan bod.

T/m 22 mei, Oude Drift 1. Inl www.singerlaren.nl

ByeBye Super-8!

De meest gebruikte super-8 film ooit, de Kodachrome 40 asa, is niet meer. De productie van Kodaks bekende gele doosje ligt sinds 2006 stil. Met de laatste 25 doosjes maakte filmmaker Johan Kramer 25 portretten van 8-jarigen uit heel Nederland. Tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) zijn de jeugdportretten in de Kunsthal Rotterdam te zien.

T/m 6 febr, Museumpark, Westzeedijk 341. Inl www.kunsthal.nl

Rhododendron

W139 in Amsterdam presenteert onder de titel Rhododendron een expositie van internationale jonge kunstenaars, die met hun ruimtelijk werk wortels hebben in de mediakunst, internetcultuur, of die gebruikmaken van software.

Tot 13 maart, Warmoesstraat 139. Inl www.w139.nl

Frank Havermans

Op het snijvlak van beeldende kunst en architectuur nemen de bouwwerken van Frank Havermans de gedaante aan van een (tijdelijke) verblijfplaats zoals een boomhut, uitkijkpost of een tweepersoons bioscoop. Soms zijn het ook ijle constructies die doen denken aan complexe stedenbouwkundige modellen, zo is te zien in het Stedelijk Museum 's Hertogenbosch (S.M.'s).

T/m 8 mei, Magistratenlaan 100. Inl www.sm-m.nl.

Robert Therrien

In 1994 verraste Robert Therrien de kunstwereld met een sculptuur die de gedaante had van een tafel met stoelen. Het eetkamerstel in de Pont Tilburg heeft zulke proporties aangenomen dat een volwassene onder de tafel door kan lopen. Sindsdien heeft Therrien schaalvergroting in zijn kunst als middel ingezet om de ervaring van het eigen lichaam te toetsen.

T/m 15 mei, Wilhelminapark 1. Inl www.depont.nl

George Meertens

Ook in De Pont Tilburg George Meertens’ schilderijen en tekeningen. Zijn schilderijen zijn abstracte velden van kleur, die nu en dan een landschappelijke connotatie hebben.

T/m 27 maart, De Pont.

Aanraders

Andor von Barsy

Schatten zijn er om ontdekt te worden. Zo ook de 297 foto’s in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam die de Hongaar Andor von Barsy (1899-1965) rond 1928 maakte in de haven van Rotterdam. Von Barsy nam niet alleen beweging op maar liet ook de camera zélf bewegen in de historische binnenstad en moderne haven, vanuit auto’s, trams, schepen, vliegtuig en zelfs vanaf de bewegende spoorbrug De Hef.

T/m 3 april, Wilhelminakade 332. Inl www.nederlandsfotomuseum.nl.

vervolg zie p.15