Beeldende kunst

vervolg van p.13

Julian Schnabel

Met een handgemaakte camera fotografeerde de Amerikaanse kunstenaar Julian Schnabel zijn familieleden en vrienden in groot formaat polaroids. Die beelden zijn nu te zien in het Fotomuseum Den Haag. Onmacht, dat is waar het Schnabel in zijn werk om gaat.

T/m 27 maart, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Inl: www.www.fmdh.nl

Gabriël Metsu

De 17de-eeuwse Hollandse genreschilder Gabriël Metsu (1629-1667) schilderde scènes met volkse types, of interieurs met dames in glimmend satijn. In het Rijksmuseum Amsterdam hangen nu 35 van zijn schilderijen.

T/m 21 maart, Jan Luijkenstraat 1. Inl: www.rijksmuseum.nl

Eugene Smith

De Amerikaanse fotograaf Eugene Smith (1918-1978) werd bekend met zijn zwart-wit reportages voor Life Magazine. Deze beeldverhalen, waarin hij de beslommeringen van ‘gewone mensen’ op vaak epische wijze weergaf, worden nu in Foam, Amsterdam geëxposeerd.

T/m 16 maart, Keizersgracht 609. Inl: www.foam.nl

Rineke Dijkstra

Met haar nieuwe videowerk The Krazy House in De Hallen, Haarlem laat Rineke Dijkstra zien dat jongeren in de afgelopen vijftien jaar een stuk zelfbewuster zijn geworden.

T/m 13 maart, Grote Markt 16. Inl: dehallen.nl

Zilveren Camera

Veel foto’s over de verkiezingen, kabinetsformatie en het WK voetbal op de Zilveren Camera-expositie in het Fotomuseum Den Haag. Winnaar is Evert-Jan Daniels met een foto van een zelfverzekerde Mark Rutte, breed lachende Geert Wilders en een ietwat bedenkelijk kijkende Maxime Verhagen.

T/m 27 febr, Stadhouderslaan 43. Inl: www.fmdh.nl

Edvard Munch

De Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944) schilderde de donkere kanten van het leven: dood, eenzaamheid, ziekte, verval en angst. De Kunsthal Rotterdam laat zijn magnifieke schilderijen, litho’s, tekeningen en etsen zien.

T/m 20 febr, Westzeedijk 341. Inl: www.kunsthal.nl

Thorn Prikker

De veelzijdige kunstenaar Thorn Prikker tekende, werkte met textiel, hout en glas-in-lood. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam toont een verrassend overzicht van een ambachtsman.

T/m 13 febr, Museumpark 18-20. Inl: www.boijmans.nl

Hella Jongerius

Ook in Boijmans Rotterdam: de serviezen, stoffen, stoelen en banken van ontwerper Hella Jongerius (1963). Midden in de zaal staat haar Frog Table en op de vloer vazen in kleurschakeringen.

T/m 13 febr.

Laatste kans!

Made in Holland

De expositie Made in Holland toont in het Mauritshuis Den Haag een selectie uit de superbe verzameling oude meesters van het echtpaar De Mol van Otterloo.

T/m 30 jan, Korte Vijverberg 8. Inl: www.mauritshuis.nl

Mike Bouchet

Het Cobra Museum Amstelveen heeft de Amerikaanse kunstenaar Mike Bouchet (1970) de vrije hand gegeven om zijn visie op 'New Living' te tonen, afgestemd op de ruimten in het museum.

T/m 6 febr, Sandbergplein 1. Inl : www.cobramuseum.nl

Gé-Karel van der Sterren

NAT! heet de solo-expositie van Gé-Karel van der Sterren in Gemeentemuseum Helmond; de lust om te schilderen druipt bijna letterlijk van zijn doeken af. T/m 30 jan, Kasteelplein 1. Inl: www.gemeentemuseumhelmond.nl