Ajax verslaat NAC en speelt nu tegen RKC

Ajax heeft zich gisteravond als vierde club geplaatst voor de halve finales van de strijd om de KNVB-beker. Daarin speelt het begin maart thuis tegen RKC. FC Twente wacht een thuisduel tegen FC Utrecht.

Ajax won in de Arena in de kwartfinales met 4-1 van NAC. Pas in de slotfase nam de thuisploeg ruim afstand van de Bredase cupfighter. Ajax moest een achterstand goedmaken om zich zeker te wanen van een plaats in de halve eindstrijd.

Vroeg in de wedstrijd stuurde Donny Gorter bij een counter Fouad Idabdelhay de diepte in. De spits, die de geblesseerde Matthew Amoah verving, omspeelde met gemak Ajax-doelman Maarten Stekelenburg (1-0).

NAC-trainer Gert Aandewiel hoopte op dat moment dat de ploeg van Frank de Boer aangeslagen zou raken – na de nederlaag van afgelopen zondag tegen FC Utrecht – maar de thuisploeg herstelde zich snel.

Siem de Jong zorgde voor de gelijkmaker met een schot in de hoek en speelde ook een hoofdrol bij de 2-1 voorsprong. NAC-verdediger Rob Penders stapte op zijn voet en arbiter Danny Makkelie oordeelde dat het een strafschop was.

De penalty werd benut door Miralem Sulejmani. Penders na afloop: „Mijn schoen raakte toevallig bij het neerkomen zijn voet. Ik deed het totaal onbewust.”

Na rust kreeg Ajax veel ruimte om de score op te voeren, maar Lorenzo Ebecilio, De Jong en Daley Blind verprutsten kansen. Dankzij Sulejmani, die eerst invaller Vurnon Anita in stelling bracht, en met een rare punter ook zelf scoorde, liep Ajax de laatste tien minuten toch nog uit naar 4-1.

De Boer hoopt zondag in de competitiewedstrijd tegen NAC, maar dan in Breda, weer te kunnen beschikken over aanvaller Luis Suarez, die zijn schorsing van zeven wedstrijden wegens het bijtincident met PSV’er Otman Bakkal heeft uitgezeten.

Liverpool zou gisteren een tweede bod op Suarez hebben gedaan dat door Ajax is afgewezen. De Boer heeft morgen als deadline gesteld voor een eventuele verkoop van Suarez, omdat Ajax anders geen kans meer heeft tijdig een vervanger aan te trekken. Deze transferperiode loopt maandagnacht af.