AFM beboet SNS om beleggingen in Madoff-fondsen

(FILES) A picture taken on January 14, 2009 in New York, shows Bernard Madoff leaving US Federal Court after a hearing regarding his bail. The French prosecutor's office opened on May 29, 2009 an investigation into allegations of fraud following complaints from investors who say they were harmed in a pyramid scheme orchestrated by US financier Bernard Madoff, legal sources said. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
(FILES) A picture taken on January 14, 2009 in New York, shows Bernard Madoff leaving US Federal Court after a hearing regarding his bail. The French prosecutor's office opened on May 29, 2009 an investigation into allegations of fraud following complaints from investors who say they were harmed in a pyramid scheme orchestrated by US financier Bernard Madoff, legal sources said. AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY Bernard Madoff. (Foto AFP / Timothy A. Clary)

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de SNS Bank voor in totaal 65.000 euro beboet voor de mogelijkheid die de bank bood om te beleggen in fondsen die op hun beurt weer investeerden in miljardenoplichter Bernard Madoff. De bank heeft volgens de AFM nagelaten klanten vooraf te informeren over de “bijzondere aard en risico’s van die fondsen en te toetsen of de fondsen geschikt waren voor de klanten.”

SNS heeft verzuimd de “kennis en ervaring met dit type fondsen bij de klant uit te vragen”. Hoewel er alleen door voorgeselecteerde klanten kon worden belegd in deze fondsen, verwijt het AFM de SNS Bank niet expliciet te hebben vermeld dat de fondsen voor professionele beleggers bedoeld waren. Zo hebben niet-professionele beleggers geen “zorgvuldige beslissing kunnen nemen over hun belegging.”

De AFM beboet de SNS Bank, onderdeel van SNS Reaal, over de periode januari 2008 tot en met mei 2009. De AFM hanteert een verjaringstermijn van drie jaar. Eventuele overtredingen in de periode daarvoor zijn dus niet meegenomen in het onderzoek.

SNS is het oneens met de boete, onder meer omdat het bedrijf sinds het bekend worden van de problemen de voorwaarden en informatie heeft aangepast. De AFM stelt echter dat SNS dat pas deed nadat de fraude aan het licht was gekomen in mei 2009.

Claim van 95 klanten van SNS Bank
SNS Bank wordt nog achtervolgd door de Stichting Claim SNS/Bos & Partners. Deze stichting probeert voor 95 klanten een schadevergoeding te krijgen van SNS Bank vanwege de aankoop van fondsen van Bernard Madoff. De woordvoerder van de stichting ziet de uitspraak van de AFM “als een belangrijke steun in de rug in de civiele procedure”. Hij spreekt de hoop uit dat SNS Bank nu “op een constructieve manier om tafel gaat met de gedupeerde klanten.”

SNS Bank werd in New York gedagvaard in Madoff-zaak
SNS Bank kwam eerder al in de publiciteit in de nasleep van de zaak rond Bernard Madoff, de Wall Street-oplichter die investeerders voor in totaal 65 miljard dollar oplichtte en daarvoor een gevangenisstraf uitzit van 150 jaar. Vorig jaar juli werden SNS Bank en de particuliere beleggers die via de bank in Madoff-fondsen hadden belegd gedagvaard in New York door twee benadeelde beleggingsfondsen. De particuliere ‘SNS-beleggers’ zouden juist verdiend hebben aan de fraude.

De fondsen Fairfield Sentry en Fairfield Sigma gingen failliet toen het piramidespel van Madoff in elkaar stortte. De curatoren van de fondsen claimen dat SNS en haar beleggers hebben geprofiteerd door nog vóór de ontdekking van de fraude in december 2008 uit de fondsen te stappen en de verkoopopbrengsten op te strijken.

SNS beschikt over de gegevens van de anonieme particuliere beleggers die via de banken in Madoff-fondsen belegden. Curatoren wereldwijd proberen profiteurs van de Madoff-beleggingen op te sporen en hun behaalde rendementen (deels) ter compensatie naar de vele verlieshebbende partijen, zoals de fondsen Fairfield Sentry en Fairfield Sigma, over te hevelen.