Bezorgdheid over Mandela: ex-vrouw verlaat ziekenhuis in tranen

De media verzamelt zich voor de ingang van Milpark Hospital in Johannesburg.
De media verzamelt zich voor de ingang van Milpark Hospital in Johannesburg. Foto Reuters / Siphiwe Sibeko

Nelson Mandela is gisteravond in Johannesburg in het ziekenhuis opgenomen. Zuid-Afrikanen zijn bezorgd over zijn gezondheidstoestand.

‘Routine-onderzoek’
Mandela moet regelmatig naar het ziekenhuis voor controles, maar na zijn bezoek van gisteren moest hij de nacht in het ziekenhuis doorbrengen. Volgens de artsen is er sprake van een routine-onderzoek. Het ANC heeft opgeroepen tot kalmte. Buiten het Milpark Hospital hebben zich inmiddels grote groepen journalisten verzameld. De politie is aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden. President Zuma liet vanmiddag een verklaring naar buiten gaan:

President Mandela is comfortable and is well looked after by a good team of medical specialists.

Mandela’s ex-vrouw Winnie en een aantal hoge ANC-functionarissen brachten aan het begin van de middag een bezoek aan de 92-jarige oud-president. Winnie verliet het ziekenhuis vanmiddag in tranen, zo meldt het Zuid-Afrikaanse persbureau SAPA.

Live updates
NRC-correspondent Peter Vermaas brengt het laatste nieuws op Twitter.

Agenten controleren auto's die het terrein van het Milpark ziekenhuis op willen. Foto AFP / Alexander JoeAgenten controleren auto's die het terrein van het Milpark ziekenhuis op willen. Foto AFP / Alexander Joe

Kinderen van een school nabij het ziekenhuis waar Mandela ligt, zijn op weg naar hun zwemles, en lopen langs een grote kaart die Mandela beterschap wenst. Foto AP / Denis FarrellKinderen van een school nabij het ziekenhuis waar Mandela ligt, zijn op weg naar hun zwemles, en lopen langs een grote kaart die Mandela beterschap wenst. Foto AP / Denis Farrell

‘Mandela met rust laten’
In november vorig jaar riep de Nelson Mandela Stichting nog op om Mandela met rust te laten. Zijn pensioen moest een tijd zijn van vrede en rust, aldus de stichting. In juli vorig jaar verscheen Mandela voor de laatste keer in het openbaar bij de finale van het WK-voetbal.