Winterzon

Met een oostelijke stroming wordt droge en koude lucht aangevoerd. Daarin krijgt de zon alle ruimte. Vannacht is het al kraakhelder dus het wordt een koude nacht, met temperaturen van -3 tot -6 graden.

Morgen verloopt helder en zonnig met een strakblauwe lucht. De oostenwind is matig en maakt het voor het gevoel extra koud. In de middag komt de temperatuur ondanks de felle zon slechts tot 1 graad boven nul.

Zaterdag verandert er weinig. In de vroege ochtend vriest het op veel plaatsen matig met temperaturen van 5 tot 7 graden onder nul. In de middag wordt het weer een graad of 1. Pluspunt is dat de wind iets minder hard gaat waaien, zeker in het noorden van het land.

Het hogedrukgebied dat voor het mooie winterweer zorgt, verandert in de loop van het weekend dusdanig van vorm en positie, dat de wind bijdraait naar de noordhoek. Daarmee komt er vanaf zaterdagavond ruimte voor iets minder koude lucht. Belangrijker nog is dat de van zee afkomstige lucht meer vocht bevat.

Daardoor wordt in de nacht naar zondag de vorst door wolkenvelden getemperd in de noordelijke provincies. In het zuiden vriest het nog wel 3 tot 5 graden. Zondag wordt het weer in het hele land bepaald door wolkenvelden.