Wegkomen met fraude ov-chip

De ov-chipkaart kan ook worden gekraakt zonder dat iemand erachter komt. De kans dat de identiteit van de fraudeur wordt achterhaald is daarmee nihil. Dat heeft Trans Link Systems (TLC), het bedrijf dat achter de kaart zit, gisteren toegegeven, zo meldt de NOS. Eerder deze week werd al bekend dat de ov-chipkaart door iedereen te kraken is: met een Windows-programma en een eenvoudige kaartlezer kun je het saldo verhogen zonder dat conducteurs erachter komen. TLC zei daarop dat hackers hier niet mee weg komen: omdat je moet inchecken op het station kan de fraude worden achterhaald. Hackers hebben nu echter ontdekt dat in- en uitchecken op een station niet nodig is. Het begin- en eindstation invoeren kan ook van tevoren, op je eigen computer. De kraak is voor de provincie Zuid-Holland overigens geen reden het afschaffen van de strippenkaart volgende week uit te stellen, meldde zij gisteren. (NRC)