VSB Poëzieprijs voor bundel Armando

Armando is de VSB Poëzieprijs 2011 toegekend voor zijn bundel Gedichten 2009. De jury prees hem om zijn ‘even doeltreffende als raadselachtige lijnen in taal’. De schrijver-schilder ontving de prijs gisteren in het Utrechtse stadhuis uit handen van juryvoorzitter Maaike Meijer. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 25.000 euro en een kunstwerk.

De bundel van Armando werd als beste gekozen uit 159 ingezonden boeken, gepubliceerd in de periode januari 2009 tot september 2010. De andere genomineerden waren Zelf worden van Henk van der Waal, Een twee drie ten dans van Eva Cox, De achterkant van Kreek Daey Ouwens en de Slalom soft van Paul Bogaert. Volgens de jury was „de oogst niet alleen in kwantitatieve zin overstelpend, ook de diversiteit verraste en de kwaliteit was hoog”.

In de laudatio noemt de jury het werk van Armando „somber en indrukwekkend”. „Zijn beelden roepen afgronden op, waarin hij ons dwingt te kijken.” En ook: „Armando’s soberheid heeft van doen met het streven het onzegbare op te roepen en dat betekent bij hem vaak: strijd, wreedheid. Armando benoemt die nooit met zoveel woorden, maar kijkt er als het ware vanuit de verte naar, duidt ze aan, waardoor ze nog bedreigender en beklemmender worden.”

De VSB Poëzieprijs, de belangrijkste poëzieprijs voor één bundel in het Nederlands taalgebied, werd niet uitgereikt in 2010.