Vreemdgaan is dartel liefdesspel buitenshuis

In NRC Handelsblad van 11 januari wordt geschreven over ondeugende Mirte (43) en Marije (35). Met een fijn leven naast hun man daten ze heimelijk op de site voor vreemdgangers, Second Love. Vreemdgaan vinden ze gewoon, leuk en onschuldig.

Als pretbedervers komen Jan Drost, docent filosofie, en Jan Latten, hoogleraar demografie en relatieonderzoeker van het CBS aan het woord: dit niet! Liefde consumeren zou tot liegen, bedrog en meer scheidingen leiden.

Waarom hebben we er toch nog steeds zo’n moeite mee wanneer mensen buiten hun relatie aardig zijn voor een ander en met die persoon de liefde bedrijven? De vreemdganger wordt er gezelliger van en zwangerschappen hoeven niet aan de orde te zijn. De heersende moraal echter gebiedt dat bij het aangaan van een relatie de partners zich voor de beleving van hun seksualiteit volledig aan elkaar onderwerpen. Bij overtreding is het verbreken van de relatie gerechtvaardigd.

Het is te hopen dat deze ranzige moraal zijn langste tijd gehad heeft. Wordt het niet hoog tijd vreemdgaan te nemen voor wat het is, namelijk dartel liefdesspel buitenshuis? Scheiden als antwoord op vreemdgaan is kortzichtig en geeft onnodig ellende en verdriet. Kameraadschap verdraagt vreemdgaan. Als levenskameraden ben je er wanneer de ander je nodig heeft.

Het bestaan van Second Love met na twee jaar reeds 100.000 profielen, waarvan maar liefst 20 procent van vrouwen, stemt optimistisch.

Fons van der Linden

Zeist