Voor 10.00 uur brief kabinet met toezeggingen missie Kunduz

A French soldier from the 7th Mountain Infantry Battalion (7eme bataillon de chasseurs alpins BCA) holds up leaflets to be distributed to local villagers showing the difference between ISAF soldiers and insurgents, during a patrol near Tagab in Kapisa Province on January 25, 2011. France is "determined" to keep troops in Afghanistan despite a threat from Al-Qaeda chief Osama Bin Laden linking their mission to the fate of French hostages, the foreign ministry said January 21. AFP PHOTO/Joel SAGET
A French soldier from the 7th Mountain Infantry Battalion (7eme bataillon de chasseurs alpins BCA) holds up leaflets to be distributed to local villagers showing the difference between ISAF soldiers and insurgents, during a patrol near Tagab in Kapisa Province on January 25, 2011. France is "determined" to keep troops in Afghanistan despite a threat from Al-Qaeda chief Osama Bin Laden linking their mission to the fate of French hostages, the foreign ministry said January 21. AFP PHOTO/Joel SAGET Een Franse militair in Afghanistan toont een pamflet waarop dorpelingen het verschil kunnen zien tussen een ISAF-militair en een opstandeling. (Foto AFP / Joel Saget)

De toezeggingen die het kabinet onder druk van de oppositie heeft gedaan over de politietrainingsmissie naar Afghanistan worden in een brief verwerkt die uiterlijk om 10.00 uur naar de Tweede Kamer zal worden gestuurd. Volgens de NOS wordt rond het middaguur besloten wat de procedure daarna gaat worden en in welke vorm er gedebatteerd gaat worden. Mogelijk vindt dat debat pas later plaats.

In de commissievergadering gisteren over de missie kwamen verschillende bewindslieden de oppositie tegemoet. Nederland gaat onder meer met Afghanistan afspreken dat de opgeleide politieagenten niet worden ingezet voor militaire taken.

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) komt ook tegemoet aan de eis van D66, GroenLinks en ChristenUnie dat de training van de agenten wordt uitgebreid van zes naar zestien of achttien weken. De fracties van GroenLinks en ChristenUnie eisen dat de agenten ook goed worden onderricht op het gebied van mensenrechten. “Het gaat ons erom een goede, capabele politie op te leiden”, zei de minister.

De steun van twee van drie partijen D66, GroenLinks en ChristenUnie is nodig om een Kamermeerderheid te krijgen voor de politiemissie. Het kabinet-Rutte wil in totaal 545 man uitzenden naar de noordelijke provincie Kunduz, om daar politieagenten op te leiden.

De kwestie is de eerste majeure politieke test voor premier Rutte. Gedoogpartner PVV sloot instemming met een Afghanistanmissie al bij het maken van coalitieafspraken uit.. Met name GroenLinks, maar ook de ChristenUnie, werd steeds sceptischer over het kabinetsvoornemen in zijn originele vorm.

Situatie sinds 2007 alleen maar onveiliger in Kunduz
Op basis van Amerikaanse diplomatenpost, bemachtigd via de Noorse krant Aftenposten, meldt nrc.next vandaag dat de veiligheidssituatie in Kunduz sinds 2007 veel slechter is geworden. NRC-redacteur Steven Derix concludeert na doorlezing van diplomatieke cables van de ambassades in Berlijn en in het Afghaanse Kabul dat een van de rustigste regio’s van Afghanistan de afgelopen jaren is afgegleden naar anarchie en geweld.

Duitsland is vooral in het noordoosten van Afghanistan, waar Kunduz ligt, met troepen en politietrainers vertegenwoordigd. In juli 2009 meldt de ambassade in Berlijn in een cable aan het het State Department in Washington: “Duitse regeringsfunctionarissen zeggen dat de dreiging in het noorden zich het afgelopen jaar heeft ontwikkeld van individuele zelfmoordaanslagen en ‘hit and run’-beschietingen tot ingenieuze hinderlagen, met gecoördineerde aanvallen met bermbommen en groepen van wel 50 rebellen,” valt.

In reactie daarop worden de Rules of Engagement van de Duitse troepen aangepast. Als een patrouille wordt aangevallen, is het voortaan Feuer frei.

Het helpt niet. In oktober meldt de Amerikaanse ambassade in Kabul dat het provinciale bestuur in Kunduz toevlucht heeft genomen tot het “laatste redmiddel”: het inzetten van de milities van de lokale krijgsheren. “Dit zal waarschijnlijk ten koste gaan van formele instituties als de politie”, schrijft de ambassade.

De Duitsers hopen intussen dat het versneld opleiden van rekruten voor het Afghaanse politie en leger de situatie kan verbeteren. De Duitsers vragen al langer om een politietrainingsmissie onder de vlag van de Europese Unie – de missie waaraan het kabinet nu een bijdrage wil leveren.