Vervolg op culthit 'Tron' is een digitale warboel

scene uit de film Tron : Legacy (2010) FOTO: Disney "TRON: LEGACY" Film Frame Jeff Bridges ©Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.
scene uit de film Tron : Legacy (2010) FOTO: Disney "TRON: LEGACY" Film Frame Jeff Bridges ©Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Tron Legacy 3D. Regie: Joseph Kosinski. Met: Jeff Bridges, Garrett Hedlund, Olivia Wilde, Michael Sheen. In: 110 bioscopen.**

Deel één kwam te vroeg, deel twee komt te laat. In 1982 was Tron een visueel verbluffend experiment dat flopte, maar tot culthit voor nerds uitgroeide. Geen wonder: Tron was de eerste film die op grote schaal computeranimatie toepaste, de eerste met een hacker als held, de eerste met digitale werelden en virtuele personen. Maar ook met een erg kinderachtig verhaal. Programmeur Flynn (Jeff Bridges) hackt softwarebedrijf ENCOM dat zijn lucratieve videogames stal. Het kwaadaardige Master Control Program zuigt hem de computer in, waar Flynn in neonpak op leven en dood moet gamen.

Visueel is het vervolg Tron Legacy 3D geslaagd, zonder te verbazen: het futurisme van toen is nu ‘retro-cool’. Voor de facelift huurde Disney Joseph Kosinski in, maker van stijlvolle reclamefilmpjes. Die heeft helaas minder verstand van dramaturgie, want het script is een puinbak. Held is ditmaal Sam (Garrett Hedlund), zoon van Flynn, die na zijn terugkeer uit de computer in 1982 baas werd van ENCOM. Zeven jaar later verdween hij, Sam als wees achterlatend. Die leidt een doelloos leven van basejumpen en motorrijden tot ook hij de computer wordt ingezogen voor een familiereünie. Dictator is daar nu ene CLU: een dertig jaar jongere, digitale replica van Jeff Bridges. De oude Flynn/Bridges verbergt zich in tao-achtige passiviteit in een uit 2001: A Space Odyssey geleend appartement. Met sexy Quorra (Olivia Wilde), de laatste der ISO’s. U weet wel. ISO’s.

Dan wordt het pas echt een janboel: Tron Legacy 3D bezwijkt aan een overdosis verhaallijnen, personages en thema’s. Er is een digitale holocaust, een vader-zoonding, technobabbel en quasimetafysica: zoveel dat alles je koud laat. Negeer je het verhaal, dan amuseert Tron Legacy 3D periodiek door actie, vormgeving en gevatte citaten. Daaraan ontbreekt het niet: van Riefenstahl tot Kubrick en van Star Wars tot The Big Lebowski.