Uitgelicht

De Rijn, slotaflevering: tussen Bonn en Noordzee. Arte, 19.30u. Zur ARTE-Sendung Der Rhein Ð Von der Quelle bis zur MŸndung: Der MajestŠtische 5: Burg Rheinstein, Mittelrhein © Wolfgang Raith Foto: ZDF Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv © Wolfgang Raith

Film

The Wedding Singer (Frank Coraci, 1998, VS). Romantische komedie met Adam Sandler als bruiloftszanger en Drew Barrymore als onophoudelijk glimlachend serveerstertje. Beiden dreigen aanvankelijk met de verkeerde te trouwen.Net5, 20.30-22.30u.

The Guru (Daisy von Scherler, 2002, VS/Engeland/Frankrijk). Even flauwe als licht subversieve romantische komedie over een Indiase seksgoeroe die het helemaal maakt in de New Yorkse beaumonde, altijd in voor de nieuwste new age-mode. Met Jimi Mistry, Heather Graham, Marisa Tomei. RTL8, 20.30-22.15u.

Voleurs de chevaux (Micha Wald, 2007, België/Canada/Frankrijk). Debuterende Belg Wald wilde een mythische en universele avonturenfilm maken over wraak en diepe gevoelens van broederschap. Speelt in het Oost-Europa van 1856 en draait om twee paar broers: twee Kozakken en twee paardendieven. De camera heeft meer oog voor de overweldigende natuur dan voor de acteurs. TV5, 21.00-22.30u.

Carlito’s Way (Brian De Palma, 1993, VS). In superieure misdaadtragedie excelleert Al Pacino als een romantisch ingestelde, legendarische drugsbaron uit Spanish Harlem, die na vijf jaar gevangenisstraf oprecht van plan is zijn leven te beteren. Corrupte advocaat Sean Penn wordt hem fataal. Ook met Penelope Ann Miller. RTL7, 22.35-1.15u.

Actualiteiten

EénVandaag. Reportage uit Kairo met studente Mona. Vanuit een kantoor verzamelt zij met andere activisten informatie over de protesten en maakt daarvoor gebruik van Twitter en Facebook. Zij laat zien met welke problemen de Egyptenaren te maken hebben: hoge werkeloosheid, onderdrukking en een vaak uitzichtloze situatie. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nieuwsuur. Een verslag uit Egypte waar de veiligheidsdiensten nu ook buitenlandse journalisten aftuigen, de laatste politieke ontwikkelingen omtrent de missie in Kunduz, een gesprek met doelman Edwin van der Sar en aandacht voor de wijze waarop gemeenten de WOZ-waarde van huizen bepalen. Ned.2, 22.00-23.00u.

Informatief

Who does what? Tweede deel van serie waarin relaties worden geanalyseerd. Vandaag een stel dat negen dagen en nachten door camera’s wordt geobserveerd om vast te leggen wie precies wat doet in het huishouden. Het resultaat wordt vergeleken met wat de koppels denken dat ze doen. Hij denkt namelijk dat zij bijna niks doet, terwijl zij vindt dat hij liever buiten hout staat te zagen dan binnen de boel schoon te houden. Wie heeft er gelijk?BBC 2, 20.00-21.00u.

Help, ons kind is te dik. Nicolet van Dam en obesitascoach Marije van Asdonk volgen vier gezinnen met kinderen met veel overgewicht. De gezinnen worden in die maanden begeleid. Gepoogd wordt om de levensstijl van de gezinnen aan te pakken.RTL4, 20.30-21.30u.

First life. Slot van tweeluik. David Attenborough zet zijn reis door de tijd voort in de Canadese Rocky Mountains, waar fossiele vondsten wijzen op een oeroude explosie van diversiteit in dierenleven die sindsdien nooit geëvenaard is. Van Canada gaat het verder naar Noord-Afrika, de regenwouden van Australië en de oostkust van Schotland. Op die plaatsen worden de sporen getoond van de manier waarop onze verre voorouders niet alleen de oceanen veroverden maar ook het land en de lucht. Primitieve diersoorten worden op uiterst realistische manier tot leven gewekt met audiovisuele technologie. We maken kennis met de eerste grote roofdieren en de eerste dieren die poten ontwikkelden om vanuit de zee aan land te komen.Canvas, 20.40-21.40u.

Human planet: Arctic - life in the deep freeze. Hoewel de omstandigheden er het zwaarst op aarde zijn, leven er toch vier miljoen mensen in de poolstreken. In de aflevering van vanavond weer een aantal bijzonder fraai gefilmde voorbeelden van de manier waarop mensen zich kunnen aanpassen aan de meest extreme omgeving. BBC 1, 21.00-22.00u.

De wilde keuken: vuilnisbakkenkip.Er zijn kippenrassen ontwikkeld waarvan de kippen in sensationeel korte tijd twee kilo zwaar worden of driehonderd eieren leggen voor ze dienstdoen in de soep. Wouter Klootwijk ontmoet de ouderdieren van die wonderkippen en vraagt zich af of er ook kippen verzonnen kunnen worden die kunnen leven van afval. Er is veel uitstekend afval waar nog geen kip voor is. Ned.2, 21.30-22.00u.

Rotterdam XL. Eerste van vijf uitzendingen waarin gezocht wordt naar de typische sfeer van het Filmfestival van Rotterdam, dat gisteren weer begon. Sarah Meuleman gaat Rotterdam in met muzikant Tom Holkenborg alias Junkie XL. Ned.2, 23.00-23.30u.

Pauw & Witteman. Met onder anderen Peter Kapitein. Hij is ambassadeur van Alpe d’HuZes, een groep fietsfanaten die elk jaar de Alpe d’Huez beklimmen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Volgens hem hoeft over tien jaar niemand meer te overlijden aan kanker omdat de ziekte dan behandelbaar is.Ned.1, 23.00-23.55u.

The forgotten space. Filmessay van Allan Sekula en Noël Burch over containervervoer over zee als werktuig en voorwaarde voor globalisering. Het succes van de container bleek omgekeerd evenredig met de werkgelegenheid voor zeelui. Ned.2, 23.30-0.55u.

Radio

De donderdagavondserie: Ana Moura – van de weemoed en de troost. Vanuit het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam een directe uitzending van het concert door het Nederlands Blazers Ensemble dat met de Portugese zangeres Ana Moura op zoek gaat naar zowel de uitlopers als de wortels van de fado. Radio 4, 20.02-23.00u.

De avonden: Gedichtendag. Rechtstreekse uitzending vanuit het stadhuis van Utrecht dat vandaag dient als Huis der Poëzie. Daar treden onder anderen op: Vrouwkje Tuinman, Anne Vegter, Peter Verhelst en Piet Gerbrandy.Radio 6, 21.02-23.00u.