Tourwinnaar Contador voor een jaar geschorst

De Spaanse wielerbond wil Alberto Contador volgens de krant El País ook zijn Tourzege afnemen.

De Spaanse wielerbond zou Alberto Contador voor een jaar willen schorsen wegens een positieve dopingtest. Dat berichtte de Spaanse krant El País gisteren.

Tijdens de afgelopen Tour de Franse is in een urinemonster van Contador een minieme hoeveelheid van het verboden middel clenbuterol gevonden. Het middel stimuleert spiergroei en bevordert de vetverbranding. Contador zegt dat de clenbuterol door het eten van vervuild vlees in zijn lichaam terecht is gekomen.

De wielrenner wordt in zijn claim gesteund door de Nederlandse biochemist Douwe de Boer. Die toonde eerder al aan dat clenbuterol door verontreinigd voedsel in het menselijk lichaam terecht kan komen. De Boer zei in oktober tegen nrc.next dat de bij Contador aangetroffen minimieme hoeveelheid geen bewijs kan zijn van doping.

„De regels van het wereldantidopingbureau WADA laten geen ruimte voor nuance, terwijl die wel op zijn plaats zou zijn”, aldus De Boer.

Contador, die in 2007, 2009 en 2010 de Tour de France won, heeft tien dagen de tijd om tegen het voorstel van de wielerbond in beroep te gaan. Daarna is de schorsing definitief.

De wielerbond zou Contador volgens El País ook zijn laatste Tourzege willen afnemen. Indien de directie van de Tour de France die aanbeveling overneemt, wordt Andy Schleck uitgeroepen tot winnaar van de etappekoers. Schleck finishte in Parijs op 39 seconden van Contador. De Russische wielrenner Denis Mensjov, die afgelopen zomer nog voor de Nederlandse ploeg Rabobank reed, wordt dan tweede.

Contador heeft wel nog de mogelijkheid om tegen de beslissing van de wielerbond in beroep te gaan bij sporttribunaal CAS. Ook de internationale wielerunie UCI en dopingagentschap WADA kunnen in beroep gaan tegen de uitspraak, indien zij deze te laag vinden.

Contador was in afwachting van de beslissing van de Spaanse wielerbond al voorlopig geschorst door de UCI. Sinds de Tour de France van afgelopen zomer reed hij geen wedstrijden meer. (NRC)