Tienduizenden betogen in Jemen

Tienduizenden betogers zijn vandaag in de Jemenitische hoofdstad Sana’a de straat opgegaan om te protesteren tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh. De betogers riepen op tot het aftreden van de president, die al 32 jaar aan de macht is. De betogers waren, evenals die in Egypte, geïnspireerd door het voorbeeld van Tunesië, waar president Ben Ali is verjaagd.

De Tunesische president „is na twintig jaar vertrokken, dertig jaar in Jemen is genoeg”, scandeerden de betogers. Net als de Egyptische president Mubarak wordt Saleh ervan beschuldigd de macht op termijn aan zijn zoon te willen overdragen. Saleh heeft dat deze week nog ontkend.

Saleh werd in 2006 herkozen voor een nieuwe termijn van zeven jaar. Er is nu een amendement van de grondwet in behandeling in het parlement dat hem een presidentschap voor het leven toestaat.

Jemen is ook al in de greep van een van tijd tot tijd oplaaiende opstand van shi’itische rebellen en een groeiende separatische beweging in het zuiden. Westerse bondgenoten eisen dat Saleh zich allereerst harder inzet tegen de regionale Al-Qaeda-organisatie die zich heeft ontwikkeld tot wat in het Westen wordt gezien als een internationale bedreiging. Een ander groot probleem van het regime is dat de olie, de enige bron van buitenlandse inkomsten, snel opdroogt. (AP, AFP)