Pterosauriërfossiel (V) met eigen ei gevonden

Het dier stierf voordat ze het ei had kunnen leggen.

Voor het eerst is er een fossiel gevonden in China van een pterosauriër samen met haar ei. Pterosauriërs waren vliegende reptielen die 65 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven. Chinese en Engelse paleontologen maakten de ontdekking van het pterosauriërfossiel Darwinopterus bekend in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De vleugel van het (vrouwelijke) reptiel was gebroken, wat het dier waarschijnlijk uiteindelijk het leven heeft gekost. Tijdens de ontbinding werd het ei uit haar lichaam gedreven. Het fossiele ei is daarbij niet gebarsten. De onderzoekers denken daarom dat de eierschaal leerachtig was, zoals bij eieren van slangen en krokodillen. De eieren van pterosauriërs waren daardoor te zacht om uit te broeden. Ze werden waarschijnlijk in het zand begraven. Een paar dagen nadat ze uit het ei waren gekropen, konden ze al vliegen – in tegenstelling tot vogelkuikens die een lange periode van broedzorg nodig hebben. (NRC)