Pterosauriërfossiel (V) met eigen ei gevonden

Bij de ontbinding van het dier kwam het ei uit het lichaam. Foto AFP TO GO WITH AFP STORY SCIENCE-PALEONTOLOGY-BRITAIN-CHINA This handout image recieved January 19, 2011 coutesy of Lü Junchang, Institute of Geology, Beijing shows a close up of the egg (20 by 28 mm) preserved together with "Mrs. T," a female Darwinopterus. Researchers in China have discovered an adult pterosaur fossil preserved together with one of its eggs. The presence of the egg indicates that the winged reptile was a female, allowing researchers to make comparisons between the males and females of its species, Darwinopterus. Details of the egg imply that the pterosaur?s reproductive strategies were not like those of birds, as most researchers have suspected, but more like those of crocodiles or other reptiles. Junchang Lü and colleagues excavated the Darwinopterus fossil from sedimentary rocks in Liaoning Province, China, and they estimate its age to be approximately 160 million years old. This research appears in the 21 January 2011 issue of Science. AFP PHOTO/HO/Lü Junchang, Institute of Geology, Beijing/ RESTRICTED TO EDITORIAL USE ?MANDATORY USE WITH AFP STORY- MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/Lü Junchang, Institute of Geology, Beijing " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ? NO ARCHIVE
Bij de ontbinding van het dier kwam het ei uit het lichaam. Foto AFP TO GO WITH AFP STORY SCIENCE-PALEONTOLOGY-BRITAIN-CHINA This handout image recieved January 19, 2011 coutesy of Lü Junchang, Institute of Geology, Beijing shows a close up of the egg (20 by 28 mm) preserved together with "Mrs. T," a female Darwinopterus. Researchers in China have discovered an adult pterosaur fossil preserved together with one of its eggs. The presence of the egg indicates that the winged reptile was a female, allowing researchers to make comparisons between the males and females of its species, Darwinopterus. Details of the egg imply that the pterosaur?s reproductive strategies were not like those of birds, as most researchers have suspected, but more like those of crocodiles or other reptiles. Junchang Lü and colleagues excavated the Darwinopterus fossil from sedimentary rocks in Liaoning Province, China, and they estimate its age to be approximately 160 million years old. This research appears in the 21 January 2011 issue of Science. AFP PHOTO/HO/Lü Junchang, Institute of Geology, Beijing/ RESTRICTED TO EDITORIAL USE ?MANDATORY USE WITH AFP STORY- MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/Lü Junchang, Institute of Geology, Beijing " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ? NO ARCHIVE AFP

Het dier stierf voordat ze het ei had kunnen leggen.

Voor het eerst is er een fossiel gevonden in China van een pterosauriër samen met haar ei. Pterosauriërs waren vliegende reptielen die 65 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven. Chinese en Engelse paleontologen maakten de ontdekking van het pterosauriërfossiel Darwinopterus bekend in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De vleugel van het (vrouwelijke) reptiel was gebroken, wat het dier waarschijnlijk uiteindelijk het leven heeft gekost. Tijdens de ontbinding werd het ei uit haar lichaam gedreven. Het fossiele ei is daarbij niet gebarsten. De onderzoekers denken daarom dat de eierschaal leerachtig was, zoals bij eieren van slangen en krokodillen. De eieren van pterosauriërs waren daardoor te zacht om uit te broeden. Ze werden waarschijnlijk in het zand begraven. Een paar dagen nadat ze uit het ei waren gekropen, konden ze al vliegen – in tegenstelling tot vogelkuikens die een lange periode van broedzorg nodig hebben. (NRC)