Protesten houden aan, VS scherper

Tijdens een tweede dag van protest tegen het regime van president Hosni Mubarak zijn ook gisteren weer duizenden mensen de straat opgegaan in Egypte. De autoriteiten, die alle protest hebben verboden, meldden zeker 1.000 mensen te hebben vastgezet. De politie was in Kairo en andere steden massaal aanwezig om betogers te verspreiden. In totaal zijn in twee dagen zes doden gevallen, vier betogers en twee agenten.

Oppositiepoliticus Mohamed ElBaradei keert vanavond terug in Egypte om morgen deel te nemen aan de protesten. ElBaradei liet vandaag in Wenen weten dat het tijd wordt voor het regime om af te treden. De oud-directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap heeft zich na zijn pensioen opgeworpen als oppositieleider maar was wegens gebrek aan resultaten de afgelopen tijd veel weg uit Egypte.

De Amerikaanse regering heeft intussen haar opstelling jegens het Egyptische bewind verscherpt. Minister Hillary Clinton zei dat Egypte democratische hervormingen moet doorvoeren „die de legitieme belangen van het Egyptische volk dienen” en vreedzame protesten moet toelaten. Volgens Clinton moet Kairo de sociale internetnetwerken ongemoeid laten die de betogers gebruiken om hun protesten te organiseren.

Maar het was niet duidelijk hoever Washington wil gaan om zijn wil aan Egypte op te leggen. Egypte is een van de belangrijkste Arabische bondgenoten in het Midden-Oosten. De Egyptische regering is tot dusverre noch op de protesten noch op de verklaringen uit Washington ingegaan.

De koning van Bahrein heeft vandaag opgeroepen tot een Arabische topconferentie om te praten over middelen om het gebied weer tot rust te brengen. Bahrein is al lange tijd toneel van sociaal-economisch protest tegen het bewind. (AP, Reuters, AFP)