Poetin: aanslag niet door Tsjetsjeen

De Russische premier Poetin heeft gisteren gezegd dat degenen achter de aanslag op het Domodedovo-vliegveld maandag vermoedelijk geen Tsjetsjenen zijn. „Vooralsnog is er geen Tsjetsjeens verband”, zei hij.

Na de aanslag ging meteen de verdenking uit naar rebellen uit de Noordelijke Kaukasus, waar Tsjetsjenië ligt. Poetin zei niet waar de daders dan wel vandaan komen. Vermoed wordt dat zij uit andere republieken uit de regio komen, zoals Dagestan of Ingoesjetië. Nabij de regio worden in 2014 de Olympische Spelen gehouden.

President Medvedev ontsloeg gisteren in reactie op de aanslag, die 35 mensen het leven kostte, het hoofd van de transportpolitie van de regio Moskou. Hij zou meer gedaan kunnen hebben om de aanslag te voorkomen. Medvedev gaf de lokale autoriteiten twee weken de tijd om plannen uit te werken om nieuwe aanslagen te voorkomen. „Wie niet functioneert, wordt gestraft”, waarschuwde hij.

In eerste instantie had Medvedev uitgehaald naar de directie van het vliegveld, omdat er „totale anarchie” heerste wat betreft het veiligheidsbeleid. De directie wees, ongewoon in Rusland, de kritiek echter van de hand en zei dat de hogere autoriteiten zelf hadden gefaald. Russische media berichtten dat die vooraf waren getipt.

Medvedev hield later gisteren alsnog een toespraak op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Wegens de aanslag had hij die uitgesteld. Medvedev riep de internationale gemeenschap op nauwer samen te werken in de strijd tegen terreur. Volgens hem willen terroristen Rusland vernietigen. Maar, zei hij, „Rusland zal nooit op de knieën gaan”.

Daarna hield Medvedev een betoog waarom Rusland nog steeds een goed land is om te investeren. Hij wees op de plannen van Moskou om zich aan te sluiten bij de Wereldhandelsorganisatie. De Russische economie verkeert in een crisis en het Kremlin heeft geld nodig om te moderniseren.

Buitenlandse investeerders zijn argwanend. Rusland is notoir corrupt en in het verleden zijn westerse oliemaatschappijen door het Kremlin onder druk gezet om hun belangen af te staan aan Russische staatsbedrijven. De aanslag op het vliegveld heeft de zorgen over het investeringsklimaat vergroot. (AP)