Pad thai

Een paar maanden geleden leek het me een goed idee om dit jaar de Nederlandse winter tijdelijk vaarwel te zeggen en een ticket te boeken naar een warm land. Ik besloot naar Thailand te gaan en dat is waar ik me sinds vorige week ook bevind. Een goed excuus om de aankomende weken in de kookcolumn op donderdag aandacht te besteden aan de Thaise keuken.

Het leuke van de Thaise eetcultuur is dat die zich vooral in het openbaar afspeelt. Iedereen eet op straat, bij de enkele restaurants kijk je zo naar binnen en gerechten worden in de buitenlucht bereid. Het aantal rijdende eetstalletjes is overdag al indrukwekkend, maar zodra het begint te schemeren stromen de straten vol met hongerige locals en toeristen en verdriedubbelt het aanbod van noedels en curry’s. Hele straten worden in de avonduren afgezet voor verkeer en bezet door talloze vriendelijk lachende Thaise vrouwen met mobiele minirestaurantjes.

Ik wil gedurende mijn reis zoveel mogelijk verschillende en onbekende gerechten proeven. Drie keer per dag een warme maaltijd is hier niet meer dan normaal, dus de afgelopen week heb ik de geuren, kleuren en smaken van het Thaise eten al uitgebreid kunnen ontdekken. Blij verrast werd ik door het simpele, maar smaakvolle pad thai, een gerecht van gebakken noedels met garnalen en/of kip en ei in een zoet-pittige saus. In Nederland lang niet zo bekend als de groene curry of de kip met cashewnoten, maar in Thailand op elke hoek van de straat te verkrijgen.

Voor vier personen

250 gram rijstnoedels

100 gram kipfilet

175 gram (gepelde) jumbogarnalen

3 lente-uitjes

2 chilipepertjes

2 eieren

1 teen knoflook

2 el vissaus

2 el suiker

1 limoen

scheut wokolie

handje ongezouten pinda's

bosje koriander

Verhit de wok en bak de fijngesneden knoflook in een scheut wokolie op hoog vuur aan. Klop de eieren los en roerbak tot ze stollen. Voeg dan de in blokjes gesneden kipfilet en jumbogarnalen toe en bak ongeveer 3 minuten tot de kip rondom wit is.

Snijd de chilipepertjes fijn, doe samen met de suiker en de vissaus in de wok en blijf op hoog vuur roerbakken. Week de rijstnoedels in water tot ze ‘al dente’ gaar zijn en laat ze goed uitlekken. Doe ze bij de rest van de ingrediënten in de wok en bak mee.

Snijd de lente-uitjes in ringetjes en voeg toe. Halveer de limoen en knijp uit boven de wok. Schep alles nog een paar keer om en zet het vuur laag. Gebruik een koekenpan om de pinda’s even aan te bakken. Laat ze afkoelen en hak ze met een stevig mes grof. Strooi over de pad thai en garneer met wat vers gesneden koriander.

Stéphanie Versteeg

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.