Overdrijving

Overdrijven is een uitstekende manier om kritiek te uiten. Je laat zien dat iets afwijkt van de norm of van het gemiddelde, door het onder een vergrootglas te houden. Zo kan je met een overdrijving een opvallende karaktertrek van iemand blootleggen, zoals jaloezie:

My wife gets so jealous. She came home from work and was mad at me, because there was a pretty girl on the bus she thought I would have liked.

Ray Romano

Of verlegenheid:

I’ve had more women than most people have noses.

Steve Martin

Maar je kunt er ook scheefgroei in de maatschappij mee aan de kaak stellen:

Ik woon in een wijk met erg veel criminaliteit en weinig ruimte om te parkeren. Meestal komt het neer op net zolang rondjes rijden tot er ergens een auto wordt gejat.

Rob Urgert

Hoe snel het klimaat opwarmt, was vooral duidelijk zichtbaar toen de poolreizigers door een groep flamingo’s werden ondergescheten.

Paul Groot

Het is wel belangrijk dat je verwijst naar iets wat je publiek ook is opgevallen. Een overdrijving rekt de werkelijkheid op, maar het moet wel gebeuren in een logische richting. Dus als je een lach wilt scoren over de rug van een PVV-Kamerlid, vergroot dan zijn misstappen uit het verleden.

Wat hebben we geleerd?

Overdrijven is iets wat jou is opgevallen en waarvan je vermoedt dat het iedereen is opgevallen nog veel opvallender maken, zodat het nog meer opvalt.

Doe het zelf

1. Neem een voor de hand liggende Bekende Nederlander, bijvoorbeeld iemand van het koninklijk huis.

2. Wat valt je op? (Heeft overgewicht, heeft flaporen, is scheel, neukt buiten de deur, ontvangt steekpenningen, lijkt op een paard, et cetera).

3. Maak het nog erger dan het al is.

Rob Urgert en Bastiaan Geleijnse