Onweerstaanbaar verhaal

scene uit de film The African Queen (1951) FOTO: Eye Filminstituut Humphrey Bogart CHARLIE ALLNUT (HUMPHREY BOGART) ON BOARD "THE AFRICAN QUEEN" *** Local Caption *** Feature Film
scene uit de film The African Queen (1951) FOTO: Eye Filminstituut Humphrey Bogart CHARLIE ALLNUT (HUMPHREY BOGART) ON BOARD "THE AFRICAN QUEEN" *** Local Caption *** Feature Film

The African Queen Regie: John Huston. In: 3 bioscopen.****

Het verhaal gaat dat alle medewerkers tijdens het maken van The African Queen in Congo doodziek waren door het drinken van verontreinigd water. Behalve regisseur John Huston en Humphrey Bogart, want zij dronken alleen whisky. Het verhaal gaat ook dat Huston de film alleen maar in Afrika wilde draaien om daar zijn hobby te kunnen beoefenen: jagen.

Misschien was die enigszins achteloze houding van Huston ook wel de beste benadering van superieur vermaak zoals The African Queen biedt; een onwaarschijnlijk, maar onweerstaanbaar verhaal met Bogart als de zompige schipper Charlie, die samen met zendelinge Rose (Katharine Hepburn) op zijn oude boot zit. Huston hield Hepburn voor dat Rose zich tegenover Charlie moest opstellen als een dame, altijd bewust van het standsverschil met de nederige kapitein. Die adellijke houding ligt Hepburn uitstekend. Bogart speelt zijn rol lichtelijk onderdanig, niet als de stoere kerel die hij meestal was in films. Wie de baas is op de boot, is snel duidelijk. The African Queen wordt heruitgebracht in een schitterende restauratie en ziet er misschien wel mooier uit dan ooit.