Bekende homo-activist Oeganda vermoord

David Kato. Foto via http://www.polis.cam.ac.uk/cghr/events_2010_catouganda.html

De Oegandese homo-activist David Kato (43), die op de dodenlijst van de lokale krant Rolling Stone stond,  is gisteren vermoord. De politie heeft zijn dood bevestigd en is nog op zoek naar de dader.

De Oegandese krant Rolling Stone - geen connnectie met het gelijknamige Amerikaanse tijdschrift -  publiceerde in oktober een lijst van tien mensen die volgens het weekblad homoseksueel zijn. Het verhaal had als kop ‘Hang ze op; ze hebben het op onze kinderen gemunt!’. Na de publicatie zeiden meerdere homoseksuelen te zijn aangevallen. Homoseksualiteit is in Oeganda niet verboden, seks tussen homoseksuelen wel.

Volgens ooggetuigen, geciteerd door de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, drong een man het huis van Kato binnen en sloeg de mensenrechtenactivist twee keer op zijn hoofd. Hij overleed onderweg naar het ziekenhuis. ,,De dood van Kato is een groot verlies voor de mensenrechtenbeweging”, zei Maria Burnett van de Human Rights Watch in een reactie. Het is nog niet  duidelijk of de moord op Kato verband houdt met recente anti-homocampagnes in Oeganda.

NRC-redacteur Mark Schenkel, Afrikadeskundige bij de buitenlandredactie, zegt dat Kato één van de bekendste homo-activisten van Oeganda is.

Volgens hem is homoseksualiteit in de meeste Afrikaanse landen taboe, maar loopt Oeganda voorop in anti-homo maatregelen:

“Een parlementariër kwam in 2009 met een wetsvoorstel dat sommige vormen van homoseksuele activiteit bestraft moeten worden met de doodstraf. Dit leidde tot grote internationale ophef, tot Obama aan toe. Uiteindelijk is de wet afgezwakt, maar het geeft wel aan wat het klimaat tegen homo’s in Oeganda is.”

Het nummer van Rolling Stone uit oktober waarin de lokale krant aankondigt 100 (vermeende) homoseksuelen te willen publiceren. Foto: APHet nummer van Rolling Stone uit oktober waarin de lokale krant aankondigt 100 (vermeende) homoseksuelen te willen publiceren. Foto: AP

Begin deze maand bepaalde het Oegandese Hooggerechtshof  in een rechtszaak die was aangespannen door homo-activisten, onder wie Kato, dat The Rolling Stone niet langer de namen en foto’s van homoseksuelen mag publiceren.

Rolling Stone (oplage: 2.000) betoogde dat de drie personen die de rechtszaak hadden aangespannen algemeen bekend zijn als homoactivisten en dus als homoseksuelen aangeduid mogen worden. De rechter oordeelde echter dat „de oproep om homoseksuelen met tientallen tegelijk op te hangen een immense aantasting van hun menselijke waardigheid vormt”. Rolling Stone had in oktober aangekondigd nog eens negentig (vermeende) homoseksuelen te gaan ‘outen’. Zo ver kwam het door de rechtszaak niet.

Begin vorig jaar vertelde David Kato op de universiteit van Cambridge over het leven van seksuele minderheden in Oeganda. Beluister hier het interview met hem.

Bekijk hier een uitzending van het BNN-programma Spuiten & Slikken over homoseksualiteit in Oeganda.