Nigel de Jong terug in Oranje, Robben niet

Nigel de Jong zit weer bij de voorselectie van het Nederlands elftal. Arjen Robben heeft meer tijd nodig.

Bondscoach Bert van Marwijk heeft middenvelder Nigel de Jong opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. Op 9 februari speelt Oranje een oefeninterland tegen Oostenrijk. De Jong, middenvelder van Manchester City, was voor de laatste drie interlands in 2010 niet geselecteerd na een serie zware overtredingen die hij in wedstrijden van zijn club en het Nederlands elftal had gemaakt.

De bondscoach passeerde hem om disciplinaire redenen voor de duels tegen Moldavië, Zweden en Turkije (vriendschappelijk). Een harde tackle op Hatem Ben Arfa van Newcastle United, die daardoor zijn been brak, was voor Van Marwijk de aanleiding even geen beroep te doen op de middenvelder van Manchester City. In de WK-finale tegen Spanje deelde De Jong een karatetrap uit aan de Spanjaard Xabi Alonso.

Arjen Robben is niet opgenomen in de voorselectie van Oranje, die 25 spelers telt. „We hebben uitgebreid met elkaar gesproken en zijn beiden van mening dat hij nog meer tijd nodig heeft om helemaal op zijn oude niveau terug te keren”, verklaarde Van Marwijk zijn selectiebeleid. „Ik ben in ieder geval blij dat het zo goed met hem gaat.”

Robben was bij zijn club Bayern München het afgelopen half jaar uit de roulatie door een hamstringblessure. De speler zelf dacht dat hij fit was teruggekeerd van het WK – hij leek tijdens het eindtoernooi in Zuid-Afrika hersteld van een blessure die hij had opgelopen in de voorbereiding – maar de clubarts van Bayern dacht daar na het WK anders over. Bayern en de KNVB ruziën nog steeds over de blessurekwestie.

Kevin Strootman van FC Utrecht en Luuk de Jong van FC Twente maken voor het eerst deel uit van de voorlopige selectie. Strootman verruilde onlangs Sparta voor FC Utrecht en was zondag tegen Ajax een van de uitblinkers. Op 4 februari maakt Van Marwijk de definitieve selectie bekend.