Nigel de Jong in Oranje, Robben niet

Bondscoach Bert van Marwijk heeft middenvelder Nigel de Jong opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal dat 9 februari een oefenduel met Oostenrijk speelt.

De Jong was voor de laatste drie interlands in 2010 niet geselecteerd na een serie zware overtredingen bij zijn club Manchester City en Oranje. De bondscoach noemde het een afkoelperiode en passeerde hem voor de wedstrijden tegen Moldavië, Zweden en Turkije (vriendschappelijk).

Arjen Robben is niet opgenomen in de voorselectie die 25 spelers telt. Van Marwijk: „Hij heeft nog meer tijd nodig om op zijn oude niveau terug te keren.” Robben was bij Bayern München een half jaar uit de roulatie wegens een hamstringblessure. De speler zelf dacht dat hij fit was teruggekeerd van het WK – hij leek in Zuid-Afrika hersteld van een blessure die hij opliep in de voorbereiding – maar de clubarts van Bayern dacht daar anders over. De Beierse club en de KNVB ruziën nog over de blessurekwestie.

Kevin Strootman van FC Utrecht en Luuk de Jong van FC Twente zitten voor het eerst in de (voor)selectie. Op 4 februari maakt Van Marwijk de definitieve spelersgroep voor het duel met Oostenrijk bekend.