Nieuwe, beter beveiligde OV-chipkaart op komst

Het bedrijf achter de OV-chipkaart kan eind dit jaar beginnen met de productie van een nieuwe, beter beveiligde chipkaart. Dat heeft minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vandaag gezegd in de Tweede Kamer, meldt persbureau Novum.

TLS, dat de chipkaarten produceert, heeft een nieuwe chip gekozen en is eind dit jaar klaar om de kaarten met de nieuwe chip te gaan maken. Ook bij de nieuwe chip is niet uitgesloten dat hij gekraakt wordt, benadrukte Schultz. “Het is voor sommige slimme koppen een uitdaging. Je houdt dus het risico dat een kaart wordt gekraakt.”

Kamer kritisch over kraken chipkaart
De Tweede Kamer hield vandaag een extra debat met Schultz over de OV-chipkaart. Aanleiding was het nieuws dat de kaart nu definitief gekraakt is. Eerder deze week bleek dat de kaart met behulp van Windows-software en een kaartlezer eenvoudig te kraken is, waarmee gratis reizen voor iedereen mogelijk is.

De Kamer toonde zich kritisch naar aanleiding van de nieuwe kraakmethode. “De OV-chipkaart is nu definitief failliet”, stelde SP-Kamerlid Farshad Bashir. D66 ziet nog steeds heil in de chipkaart, maar erkent dat de kaart inmiddels een ‘hemeltergende historie’ heeft.

Schultz blijft bij afschaffen strippenkaart
In het debat kwam ook het afschaffen van de strippenkaart in Zuid-Holland aan de orde. Volgens Schultz kan de kaart gewoon volgende week worden afgeschaft, ondanks het nieuws dat de OV-chipkaart heel eenvoudig te kraken is.

De strippenkaart naast de OV-chipkaart laten bestaan kost zo’n dertig miljoen euro per jaar, zei Schultz. Bovendien is de strippenkaart minstens zo fraudegevoelig. “Met een beetje nagellak kun je al gratis reizen. De strippenkaart in de lucht houden is dus geen oplossing voor het probleem van de gekraakte chipkaart.”