Nadal verliest weer eens van zijn lichaam

Rafael Nadal raakte net als een jaar geleden geblesseerd op de Australian Open.

Hij verloor van Ferrer en zag zijn kans om vier grand slams op rij te winnen vervliegen.

Een jaar geleden moest Rafael Nadal (24) met een knieblessure in de kwartfinales van de Australian Open opgeven tegen Andy Murray. Het was de laatste partij die de Spaanse nummer één van de wereldranglijst op een grandslamtoernooi verloor. Nadal beleefde gisteren in de Rod Laver Arena tegen zijn landgenoot David Ferrer (28) een pijnlijk déjà vu. Hij raakte wederom geblesseerd en verloor kansloos in drie sets: 6-4, 6-2 en 6-3.

Nadal zwaaide nog even naar het klappende publiek en verliet gedesillusioneerd het toernooi in Melbourne. „Het was niet makkelijk om zo te spelen”, legde Ferrer op het centercourt uit aan speaker en oud-tennisser Jim Courier. „Het is een belangrijke overwinning voor mij, maar het voelt toch niet als een echte zege.”

„Het is moeilijk om tegen een vriend te spelen, zeker als deze ook nog geblesseerd is”, zei Ferrer na de wedstrijd tegen persbureau Reuters. Nadal wilde niet ingaan op vragen over zijn blessure. „Ik weet nog niet wat het is. En ik wil uit respect voor de winnaar alleen over de wedstrijd praten.” De tennisser gaf wel toe dat het een moeilijke dag voor hem was. „Ik verlies nu weer in de kwartfinales. Maar ik heb mijn uiterste best gedaan en kon niet beter.” Ferrer speelt morgen in de halve finales tegen Andy Murray, die de Oekraïner Aleksandr Dolgopolov versloeg in vier sets: 7-5, 6-3, 7-6 en 6-3.

Nadal zag zijn kans om in Melbourne vier grandslamtoernooien op rij te winnen vervliegen. De krachttennisser uit Mallorca had vorig jaar, na zijn uitschakeling op de Australian Open, wel Roland Garros, Wimbledon en de US Open gewonnen. De laatste tennisser die alle vier de grandslamtoernooien achter elkaar op zijn naam schreef was Rod Laver in 1969. Deze Australiër deed dat overigens wél in een jaar. Nadal was naar eigen zeggen niet echt bezig met de bijzondere reeks, maar leefde van partij tot partij.

Nadal rekende in de vierde ronde nog overtuigend af met de talentvolle Kroaat Marin Cilic, maar ook toen bleek al dat hij fysiek niet in allerbeste doen was. Op weg naar het centercourt werd vandaag in een kort gesprek aan Nadal gevraagd of hij zich helemaal fit voelde. Met een lach op zijn gezicht vertelde de Spanjaard dat hij helemaal in orde was. „Dat moet ook wel, want tegen een speler als Ferrer moet je 100 procent in orde zijn”, aldus Nadal. De partij was nog maar drie games onderweg toen Nadal in de catacomben al een blessurebehandeling kreeg.

Nadal speelde vanaf dat moment vooral tegen zichzelf. Met een grimas op zijn gezicht bewoog hij zich over de baan. Ferrer liep weg naar een 4-1 voorsprong en Nadal leek de wanhoop nabij. Toch toonde hij zijn vechtersmentaliteit en knokte hij voor elk punt.

Nadal wist op 5-3 de service van Ferrer te breken, maar de pijn in zijn hamstring was niet verdwenen. Hij liet na de negende game een fysiotherapeut naar de baan komen. De snelle en wendbare Ferrer was echter te goed om op halve kracht bestreden te worden. Nadal werd ‘gebroken’ en Ferrer pakte na een uur en tien minuten de eerste set: 6-4.

Daarmee leek het laatste beetje geloof bij de winnaar van negen grandslamtoernooien te verdwijnen. Nadal leunde vooral op zijn service en probeerde zijn krachten zoveel mogelijk te sparen. Bij een 3-2 voorsprong voor Ferrer in de tweede set kreeg Nadal zijn laatste blessurebehandeling van maximaal drie minuten.

Ondertussen werd boven Melbourne Park een gigantisch vuurwerk ontstoken ter ere van nationale feestdag Australia Day. De tennissers keken geschrokken naar de hemel en de partij werd minutenlang onderbroken. Na de hervatting speelde Ferrer routinematig de partij uit. Nadal probeerde in de derde set zichzelf nog één keer op te richten, maar Ferrer liet zich niet verrassen. Na afloop vierde Ferrer op ingetogen wijze de grootste zege uit zijn loopbaan. Hij haalde één keer eerder, bij de US Open in 2007, de halve finales van een grandslamtoernooi.

Met de uitschakeling van de als eerste geplaatste Nadal verdween de topfavoriet voor de titel uit het toernooi, dat tot dusver weinig verrassingen kende. Alleen de uitschakeling van Robin Söderling in de vierde ronde door Dolgopolov baarde opzien. Roger Federer, Novak Djokovic en Andy Murray maakten als de nummers twee, drie en vier van de wereld wel de verwachtingen waar in Melbourne. Ze strijden nu samen met Ferrer om de titel die de geblesseerde Nadal zo graag had willen winnen.