Morrend akkoord met overname Draka

Een meerderheid van de aandeelhouders keurt de overname van Draka door Prysmian goed. Met tegenzin.

Hij draagt een grijze trui. Zij een roze vest. Samen zijn ze naar de bijzondere aandeelhoudersvergadering van Draka gekomen. De allerlaatste vergadering, want het honderdjarige kabelbedrijf wordt overgenomen door de Italiaanse branchegenoot Prysmian.

Hij heeft een kwart eeuw bij Draka gewerkt en bij zijn afscheid van de collega’s een paar aandelen gekregen. Hij vloekt binnensmonds wanneer aan het begin van de vergadering Frits Fröhlich, voorzitter van de raad van commissarissen, meldt dat zowel Annemiek als Harold Fentener van Vlissingen niet aanwezig is. Ze zijn de kinderen en erfgenamen van Frits Fentener van Vlissingen – en naast commissaris ook grootaandeelhouder van Draka.

Begin vorig jaar besloot Flint, de investeringsmaatschappij van ondernemersfamilie Fentener van Vlissingen, het belang in Draka te verkopen. „Schandelijk hoe Harold en Annemiek omgaan met het erfgoed van hun vader”, zegt de oud-werknemer van Draka. Hij vertelt trots over ‘Ingenieur Frits’, die als oprichter geldt van het moderne Draka. In 1999 bracht hij de twee concurrerende kabelfabrikanten – Draka en NKF – bij elkaar. „En nu geven zijn kinderen geen uitleg waarom ze Draka verkopen. Te gek voor woorden.”

Voorzitter Fröhlich zei dat de familie Fentener van Vlissingen niet aanwezig is omdat ze „hun onafhankelijke positie willen bewaren”. Dit was te lezen op een blog van beleggersclub VEB die het eerste uur van de besloten vergadering in het Holiday Inn hotel verslag deed. Daarna werd het bloggen door Draka verboden.

De aandeelhouders hadden, volgens VEB-jurist Geert Koster, stevige kritiek op de manier van handelen van Draka. Volgens hen heeft Draka te snel voor het Italiaanse Prysmian gekozen en kreeg een concurrerend, en hoger, bod van het Chinese bedrijf Xinmao geen kans. Draka-topman Frank Dorjee moest zelfs toegeven dat er begin november al contact was geweest met Xinmao. Een bod werd afgewezen. „Het was geen koersgevoelige informatie die ik met u had moeten delen”, motiveerde Dorjee. Een paar weken later zocht Xinmao de openbaarheid met een bod van 21 euro per aandeel.

Begin deze maand trok Xinmao zich alsnog terug. Het bedrijf gaf tijdsdruk op als reden om de handdoek in de ring te gooien. Bovendien schaarde grootaandeelhouder Flint zich onvoorwaardelijk achter het bod van Prysmian. „U had uw kaarten beter kunnen uitspelen en op Xinmao kunnen wachten”, zei David Tomic van de VEB tegen bestuur en commissarissen. „U heeft uw aandeelhouders een slechte dienst bewezen.”

Het verschil tussen het bod van Prysmian en het bedrag dat Xinmao bereid was te betalen, bedraagt 80 miljoen euro. Een aantal aandeelhouders stelde vragen over deze kwesties. Maar Henk Scheffers, de vertegenwoordiger van Flint, gaf tijdens de vergadering geen krimp en zei geen antwoord te zullen geven op de vragen. „Ik vind het ronduit laf”, zei aandeelhouder Kapteijn. „We worden als aandeelhouders afgeserveerd.” Volgens aandeelhouder Swinkels zijn de aandeelhouders door Flint „in het pak genaaid”.

Aandeelhouders van Draka krijgen nu per aandeel 8,60 euro in contanten plus 0,66 aandeel Prysmian. Flint heeft een belang van 48,5 procent in Draka en wordt straks met 7,3 procent de grootste aandeelhouder van Prysmian. Tijdens de vergadering is ingestemd met wijziging van de statuten waardoor drie Italianen in de raad van commissarissen komen. Van de acht zittende leden stappen er zes op, onder wie Annemiek en Harold Fentener van Vlissingen.