Máxima's schuldadvies

De Nationale GeldtestNed. 3, 20.25 - 21.50 uur

Máxima en BNN. Op het eerste gezicht is het geen logische combinatie. BNN is tegendraads, brutaal en zoekt soms de rand op. Prinses Máxima ademt establishment. Ze werkte bij grote banken in New York en is kroonprinses. Toch geeft Máxima vanavond op BNN in De Nationale Geldtest jongeren advies over hoe verstandig om te gaan met geld. Een lid van een van de rijkste families van het land gaat een minder kapitaalkrachtige bevolkingsdeel van tips voorzien. Stevent dat af op een geval van lost in translation?

Máxima treedt op als erevoorzitter van Centiq, een belangengroep die mensen wil leren met geld om te gaan. Centiq is opgericht door de overheid en verschillende financiële instanties.

BNN organiseerde eerder testshows, zoals De Nationale IQ Test, en organiseerde ook eerder serieuze programma’s met een moralistische boodschap, zoals De Grote Donorshow. Dat programma bracht die boodschap op een echte BNN-wijze, met lef en sensatie. Het is de vraag of De Nationale Geldtest meer kan zijn dan een braaf programma met een wijze les.

In de trailer treft presentator Valerio Zeno alvast de juiste BNN-toon. Als medepresentator Patrick Lodiers zegt dat veel jongeren problemen hebben met geld, antwoordt Zeno: „Je wil er toch goed uitzien, comazuipen met je vrienden in de kroeg en dan uitrusten op Chersonissos. En dat kost allemaal geld.”

Maar in Het Parool zei Zeno dat hij Máxima niet al te brutaal wil behandelen. Een onverwachte vraag stellen vindt hij ongepast. „Ik vind haar leuk, dat zou ik niet netjes vinden.”

Voormalig hockeyster en pokerspeler Fatima Moreira de Melo en platenbaas Sacha Rookhuizen doen mee om voor meer vuurwerk te zorgen. Meedoen kan met Twitter en geldtest.bnn.nl.

Melle Garschagen