Onduidelijkheid over gezondheid Mandela

Mandela tijdens zijn laatste publieke optreden vorig jaar, tijdens de WK-finale in Johannesburg. Foto AFP.

Nelson Mandela (92) is herstellende van een klaplong en kan naar verwachting morgen weer naar huis. Dat zei een ingewijde van de oud-president van Zuid-Afrika vanavond tegen persbureau Reuters. Eerder vandaag leidden berichten over Mandela’s ziekenhuisopname tot bezorgdheid over zijn gezondheid.

De zorgen over Mandela’s toestand zijn niet onterecht, schrijft onze correspondent Peter Vermaas vanavond vanuit Zuid-Afrika:

“Volgens bronnen rond de familie is Mandela de laatste maanden snel achteruit gegaan. Zijn kortetermijngeheugen laat hem in de steek en tijdens een verblijf in Kaapstad zou hij eerder deze maand een zorgelijk klinkende hoest hebben ontwikkeld. Voormalig aartsbisschop Desmond Tutu, die Mandela vorige week nog bezocht, noemde zijn gezondheid ‘broos’.”

Artsen van het ziekenhuis in Johannesburg dat Mandela behandelt zeiden vanmiddag dat zij “routineonderzoek” bij de voormalig president uitvoerden. De genoemde ingewijde vertelde Reuters vanavond dat hij door militaire doktoren is behandeld. Volgens de Nelson Mandela Foundation verkeert hij “niet in gevaar is” en in “gezonde toestand” verkeert. Mandela zou de klaplong op een vakantie in Kaapstad hebben opgelopen.

Vrouw Winnie in tranen na bezoek
Mandela’s ex-vrouw Winnie en een aantal hoge ANC-functionarissen brachten aan het begin van de middag een bezoek aan de 92-jarige oud-president. Winnie verliet het ziekenhuis vanmiddag in tranen, meldt het Zuid-Afrikaanse persbureau SAPA.

Volg onze correspondent in Zuid-Afrika, Peter Vermaas, op Twitter voor meer informatie en updates.