Dit is een artikel uit het NRC-archief

Vluchtelingen

Leers wil Sahar en familie uitzetten

Foto WFA
Foto WFA

Minister Gerd Leers van Asiel gaat in hoger beroep tegen het besluit van de rechtbank in Den Bosch dat de 14-jarige Sahar en haar familie niet naar Afghanistan mogen worden uitgezet. Dat schrijft de minister vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

Leers vindt dat de uitspraak van de rechter onvoldoende ingaat op de eigen verantwoordelijkheid van de familie voor het feit dat ze al tien jaar in Nederland wonen.

Leers in zijn brief aan de Kamer:

“Hoezeer ik echter ook oog heb voor de individuele omstandigheden van Sahar, is het mijn verantwoordelijkheid als minister voor Immigratie en Asiel om de integriteit van het asielstelsel te bewaken. Zorgvuldigheid staat hierbij voor mij voorop. Ik wil uiteraard zorgvuldig zijn ten aanzien van Sahar. Maar ik wil ook zorgvuldig zijn in mijn beleid ten aanzien van andere Afghaanse meisjes in dezelfde situatie” - Minister Leers

‘Gezin volledig geïntegreerd’
Vorige week achtte de rechtbank de afwijzing van de asielverzoeken door minister Leers niet goed genoeg gemotiveerd. Het gezin is inmiddels tien jaar in Nederland en is naar eigen zeggen volledig geïntegreerd en verwesterd. Het gezin vreest daarom in Afghanistan gevaar te lopen.

‘Asielprocedures ter discussie’
NRC-politiek redacteur Derk Stokmans sprak met Leers over zijn besluit om in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de rechtbank.

“Ik kan echt goed begrijpen dat heel veel mensen zeggen: een kind wat hier al meer dan tien jaar is, helemaal ingeburgerd, is eentje van ons geworden, je mag haar niet zomaar terugsturen naar een land als Afghanistan. Daarom zou eigenlijk niet het verblijf van het meisje ter discussie moeten staan, maar de gang van zaken in asielprocedures” - Minister Leers

Het volledige interview met Leers is vandaag te lezen in NRC Handelsblad en de digitale editie.