Kort nieuws Media

Website NY Times achter betaalmuur

Rotterdam, 27 jan. The New York Times wil vanaf februari bezoekers van de website laten betalen. Het is een test om te kijken of lezers willen betalen voor nieuwssites. De Amerikaanse krant biedt een digitaal abonnement met onbeperkte toegang tot de site. Slechts een beperkt aantal pagina’s blijft gratis toegankelijk. De website heeft 30 miljoen unieke bezoekers per maand. Daarmee verdient de krant jaarlijks 100 miljoen euro aan advertenties. (NRC)

Journalist Trouw in Egypte mishandeld

Rotterdam, 27 jan. De correspondent van Trouw in Egypte, om veiligheidsredenen niet met naam genoemd, is gisteren in elkaar geslagen door de oproerpolitie in Kairo. Vandaag doet hij in de krant verslag. „Het resultaat is een lichaam dat niet zou misstaan op een poster van Amnesty International.” De mishandeling vond niet in het centrum van het oproer plaats, maar op een relatief rustig punt, nadat de journalist zich had geïdentificeerd. (NRC)

WikiLeaks begint vraagbaak

Rotterdam, 27 jan. Klokkenluiderswebsite WikiLeaks gaat volgende week vragen beantwoorden van burgers en pers. De site zendt dinsdag 1 februari een video uit van de ‘WikiLeaks Roundtable’. Vragen kunnen tot en met zaterdag worden ingezonden via e-mail of Twitter. Na de bekendmaking, vanochtend, verschenen al ruim zeventig Twitterberichten met hashtag #wlquest. Zo wil Sara Vega uit Costa Rica weten of WikiLeaks de verblijfplaats van Osama bin Laden kent. (NRC)

Tv-programma Rondom 10 stopt

Amsterdam, 27 jan. Na 29 jaar haalt de NCRV het programma Rondom 10 van de televisie. De omroep vindt dat het programma een te lage frequentie heeft: 26 uitzendingen per jaar. De omroep beslist niet zelf over de frequentie en is in dit opzicht afhankelijk van de netbeheerders. In Rondom 10 discussieert het publiek over een actuele stelling onder leiding van Ghislaine Plag. Het programma werd voor het eerst in 1982 uitgezonden, destijds gepresenteerd door Henk Mochèl. De KRO stopt tegelijk met In de Schaduw van het Nieuws met Arie Boomsma. Samen maken de twee christelijke omroepen vanaf september op zaterdag een nieuw programma „op dezelfde leest geschoeid als Rondom 10” en geleid door Boomsma en Plag. (NRC).