Kort nieuws Buitenland

Z-Afrika bezorgd over Mandela

Johannesburg, 27 jan. In Zuid-Afrika heerst grote bezorgdheid over de gezondheid van oud-president Nelson Mandela, die gisteren is opgenomen in een ziekenhuis in Johannesburg. Het 92-jarige icoon van de anti-apartheidsbeweging ondergaat volgens regeringspartij ANC een „routinecontrole”, maar volgens zender Talk Radio 702 is Mandela onderzocht door een longarts. Het ANC riep vanochtend de Zuid-Afrikanen op tot kalmte. (Reuters)

Nieuwe leider Ierse regeringspartij

Door onze correspondent

Londen, 27 jan. De Ierse regeringspartij Fianna Fáil heeft gisteren voormalig minister van Buitenlandse Zaken Micheal Martin gekozen tot nieuwe leider. Zaterdag stapte premier Brian Cowen op als partijleider. De 50-jarige Martin, die vorige week een opstand leidde tegen Cowen, kreeg vrij gemakkelijk een meerderheid.

Fianna Fáil wordt door de meeste Ieren verantwoordelijk gehouden voor de economische crisis.

Soedan wil ‘nieuwe pagina’ met VS

Washington, 27 jan. Soedan wenst „een nieuwe pagina” in de betrekkingen met de Verenigde Staten na het referendum over afscheiding van Zuid-Soedan, dat deze maand zonder problemen is verlopen. Volgens eerste uitslagen heeft meer dan 90 procent van de zuiderlingen zich voor onafhankelijkheid uitgesproken. De Soedanese minister van Buitenlandsde Zaken, Ali Ahmed Karti, bezocht gisteren in Washington zijn collega Hillary Clinton. (AP)

Bulgaarse politicus krijgt negen jaar

SOFIA, 27 jan. De voormalige Bulgaarse vicepremier Alexander Tomov is gisteren veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens corruptie. Een rechtbank in Sofia achtte bewezen dat Tomov meer dan 7 miljoen euro heeft gestolen van het staalbedrijf Kremikovtski toen hij daar leiding aan gaf (2005-2008). Tomov was vicepremier van 1990 tot 1991. Volgens hem is het vonnis politiek gemotiveerd. (AP)

Explosie in mijn in Colombia: 21 doden

Sardinata, 27 jan. Bij een explosie in een kolenmijn in het Colombiaanse Sardinata zijn gisteren 21 mijnwerkers om het leven gekomen. Volgens de reddingsdienst van het Rode Kruis is de ontploffing veroorzaakt door een hoge concentratie methaangas: de vermoedelijke oorzaak van een eerdere explosie in dezelfde mijn in 2007 waarbij 32 mijnwerkers werden gedood. De eigenaar van de mijn wilde niet speculeren over de oorzaak. (AP)

Oppositieleider wil ‘Tunesië’ in Gabon

Libreville, 27 jan. Een oppositieleider in Gabon heeft gisteren zijn toevlucht gezocht in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in de hoofdstad Libreville, nadat hij zichzelf had uitgeroepen tot de rechtmatige president. André Mba Obame en 20 aanhangers hebben de VN verzocht om bescherming. De regering van president Ali Bongo reageerde door de partij van Mba Obame te ontbinden.Mba Obame heeft de bevolking opgeroepen om, net als in Tunesië, de zittend president omver te werpen. (AFP, BBC)